Banca Nationala si-a definit clauzele care o exonereaza in cazul in care nu isi va atinge tinta de inflatie de 7,5% (definita cu o abatere de un punct procentual), preconizata pentru sfirsitul anului.

Astfel, Banca Centrala nu isi va asuma raspunderea pentru depasirea tintei propuse in cazul unor abateri majore ale preturilor administrate de la programul de corectie anuntat de Guvern si cresterea substantiala si neasteptata a preturilor externe ale materiilor prime, preturilor surselor de energie si ale altor materii prime.

Alte clauze pe care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a definit ca exonerante sint: producerea unor calamitati naturale sau a altor evenimente extraordinare cu impact inflationist, sau fluctuatiile ample ale cursului de schimb datorate unor cauze aflate in afara fundamentelor economice, alaturi de modificarea imprevizibila a conditiilor pietei produselor agricole cu impact asupra

produselor alimentare si abaterea de la program a implementarii politicii fiscale. Intrebarea naturala care poate fi pusa este ce inseamna termeni precum "abateri majore", "cresteri substantiale neasteptate", "fluctuatii ample", "modificari imprevizibile".

Chiar si asa, date fiind toate aceste clauze de salvgardare, care mai este pina la urma responsabilitatea Bancii Centrale in cazul depasirii tintei de inflatie ?

Tinta de inflatie pe care si-a propus-o BNR pentru anul viitor si pe care a facut-o publica este in prezent de 5%. Aceasta ar putea fi modificata in cazul unor cresteri neasteptate ale preturilor internationale pentru energie, a declarat seful BNR, la finele saptaminii trecute in cadrul conferintei EU-COFILE, organizata de Alpha Bank, ARB si BNR.

* Bancile comerciale au gasite portite sa continue creditarea in valuta, accentuind problemele BNR

Banca Nationala are la dispozitie doua pirghii prin care sa actioneze asupra inflatiei - cursul valutar si dobinzile, la care se adauga realizarea unui excedent bugetar.

Canalul de transmisie a efectului dobinzilor in economie este deficitar, dupa cum afirma guvernatorul BNR, pentru ca intermedierea financiara in lei este redusa (7% - 8% din PIB), iar BNR are pozitie de debitor fata de bancile comerciale.

Problemele pe care le intimpina Banca Centrala sint liberalizarea fluxurilor de capital strain, presiunea venita din partea unui deficit de cont curent ridicat si existenta unui grad ridicat de euro-izare.

Nerespectarea calendarului de ajustare a preturilor administrate poate conduce la neatingerea tintei de inflatie, apreciaza Mugur Isarescu, pentru ca acestea au si ponderi importante in cosul de consum. Gasirea de portite de catre bancile comerciale si continuarea creditarii in valuta accentueaza problema, sustine Guvernatorul BNR.

Problema fluxurilor de capital se poate rezolva prin majorarea dobinzilor FED si Bancii Centrale Europene.

Tinta de anul acesta a fost ajutata intr-o anumita masura si de intrarile de capital strain pe piata noastra care au contribuit la aprecierea monedei nationale in raport cu cea europeana. Totusi, aprecierea cursului poate contribui numai intr-o masura limitata la procesul de dezinflatie, pentru ca de la un punct aprecierea monedei nationale poate cauza probleme prin scumpirea exporturilor.

In plus, trendurile de apreciere pe termen scurt sint urmate, de multe ori, de trenduri de depreciere care cresc inflatia.

Inundatiile nu au contribuit major la depasirea tintei de inflatie pentru ca nu au condus la o majorare a preturilor alimentelor, ci mai cu seama la o scadere sub asteptari a preturilor acestor produse pe perioada verii, a declarat Mugur Isarescu.

* BNR intervine pe piata valutara ca sa-si sporeasca rezervele, nu pentru o anumita tinta de curs

In contextul actual, atingerea tintei de inflatie poate fi dificila pentru ca asa cum este ea definita exclude tintirea altui obiectiv (cursul de schimb sau masa monetara), iar economia noastra de dimensiuni mici, dar deschisa, in care se practica un curs de schimb flexibil permite interventii valutare.

Seful BNR a declarat ca totusi cele doua nu se exclud pentru ca tinta principala poate avea tinte subordonate pe care BNR sa le urmareasca in atingerea scopului principal.

Banca Centrala a fost de nenumarate ori criticata pentru interventiile sale pe piata valutara interbancara. Mugur Isarescu a declarat, insa, ca Banca Centrala intervine pe piata valutara pentru ca are nevoie sa isi creasca rezerva valutara pentru perioade viitoare in care guvernul are nevoie de valuta si nu pentru ca are o anumita tinta de curs.

De altfel, Banca Centrala a Marii Britanii a incetat sa mai intervina pe piata valutara la sapte ani de la trecerea la tintirea inflatiei, iar cea a Poloniei dupa circa trei.