Philip Bloom, asociatul lui Bogdan Baltazar in firma Baltazar, Bloom & Parvulescu, a fost arestat de autoritatile americane, fiind acuzat de nereguli in derularea contractelor pe care firma sa le avea in Irak. Bogdan Baltazar a confirmat pentru HotNews.ro arestarea partenerului sau.

Stirea, difuzata de AP si preluata de publicatii din SUA, arata ca Bloom a fost arestat deoarece era acuzat ca ar fi mituit autoritatile americane din Irak pentru a primi contracte in cadrul lucrarilor pentru reconstructia tarii.

Bogdan Baltazar a declarat, pentru HotNews.ro, ca, intr-adevar, "Bloom derula in Irak afaceri in domeniul constructiilor si al cateringului, el furnizind hrana pentru soldatii americani aflati in bazele de pe teritoriul Irakului". Firma prin care Bloom isi derula afacerile se numeste Global Business Group Logistics.

Mita de 630.000 de dolari

Conform acuzatiilor facute publice de un oficial american, Bloom este acuzat ca ar fi platit cel putin 630.000 de dolari unor membri ai Autoritatii Provizorii din Irak, printre care se numara si un membru al Departamentului de Aparare al SUA.

Bloom a fost arestat pe Aeroportul din New Jersey. El a comparut deja in fata unui tribunal american pentru a lua cunostinta de acuzatiile aduse, care includ spalarea de bani si conspiratie pentru fraudarea bugetului de stat al SUA.

Conform unui oficial american citat de AP, Philip Bloom a cistigat contracte in orasele Al-Hillah si Karbala. Printre proiectele derulate de Bloom se numara construirea unei academii de politie si a unei biblioteci publice.

Conform Bloomberg, Philip Bloom ar fi depusele sumele de bani date ca mita in banci din Irak, Elevetia, Romania si Olanda.

Baltazar: Probabil ca a deranjat

Bogdan Baltazar, partenerul lui Bloom in firma de consultanta BB&P, a declarat ca, pina cind tribunalul nu se va pronunta definitiv, el il considera nevinovat pe Philip Bloom.

"Nu cred ca a facut ilegalitati in Irak. Mai degraba cred ca a deranjat acolo anumite persoane, deoarece afacerile lui aveau succes, si marile firme americane de acolo nu aveau nevoie de un concurent care, la inceput, fusese un outsider", a declarat Baltazar.

Referindu-se la potentialul impact negativ asupra imaginii firmei de consultanta in care erau asociati, Baltazar a spus ca nu se teme de asa ceva: "Vor fi multe perdele de fum, dar nu cred ca activitatea noastra va fi afectata".