Conform ultimului raport al Bancii Mondiale, „Perspectiva Economica Mondiala", emigrantii tarilor cu economii subdezvoltate contribuie major la bunastarea economiilor din tarile de origine, in acest an sumele trimise „acasa" urcand la 167 de miliarde dolari- cifra oficiala, si inca cel putin inca jumatate din aceasta suma „la negru".

Una din cele mai mari „beneficiare", ca procent din PIB, este chiar Republica Moldova. Conform unor estimari ale Bancii Nationale a Romaniei, trimiterile in valuta ale muncitorilor romani in strainatate vor ajunge la circa 3,5 miliarde euro in acest an, suma care reprezinta cam 2,2% din trasferurile oficiale ale lumii.

In plus, oficalii Bancii Mondiale au luat in discutie, in cadrul unui seminar, posibilitatea ca Uniunea Europeana sa semneze noi acorduri bilaterale privind migratia legala de munca cu state precum Romania si Bulgaria, care ar duce si la diminuarea nivelului emigratiei ilegale, dar ar spori sumele trimise in conturile din tara.

Cea mai mare sursa de capital extern pentru tarile cu economii in tranzitie este reprezentanta de banii trimisi familiilor ramase acasa de muncitorii si emigrantii care muncesc in tarile bogate, sustine un nou raport al Bancii Mondiale.

Citeste articolul complet in Averea