Un test de memorie nu este simplu de realizat. Putini se incumeta, putini reusesc. Spre deosebire de alte teste, acesta nu este unul care sa reflecte cu acuratete comportamentul produselor, precum sta treaba la placi de baza sau placi grafice.

De ce? Pentru ca numarul parametrilor care trebuie luati in calcul este cu cel putin un ordin de marime mai mare. Unii ar spune ca e simplu: setezi frecventa, micsorezi latentele, eventual cresti tensiunea la maxim si vezi la cat ruleaza stabil. Fals. Un test riguros ia in calcul si parametrii cei mai putini uzitati.

Drive Strength, tRFC, tRWT, tREF... si lista lor ar putea umple o pagina.

Momentan, la finele anului de gratie 2005, ne aflam intr-o perioada de trecere de la standardul DDR la cel DDR2.

Totusi, platforma AMD se foloseste exclusiv de memorii DDR, iar sistemele bazate pe procesoarele companiei texane sunt preferate de foarte multi, daca nu de cei mai multi entuziasti de la noi, cu atat mai mult cu cat chipset-urile au capatat o anumita maturitate, iar multe placi de baza ofera o configurabilitate foarte buna.

E suficient sa comparam BIOS-ul unei placi high-end cu chipset Intel cu cel al unei placi nForce4 (in editia pentru AMD): trei sau patru setari de memorie versus minim 10, uneori 20 sau 30.

Pentru toate cele 42 de pagini ale testului vizitati www.xf.ro.