Leasingul operational este un produs relativ nou pe piata romaneasca, avantajele acestuia fiind prea putin cunoscute de companiile-client. Eliminarea costurilor, dar si reducerea timpului alocat managementului flotei de masini sunt principalele argumente in lupta cu leasingul financiar sau creditul bancar.

Aflat cu mult in urma "concurentilor" sai, leasingul operational incearca, incet-incet, sa prinda si pe piata romaneasca. Chiar daca pana in prezent firmele de leasing ofereau si acest serviciu, nu existau totusi companii specializate.

De curand, situatia s-a schimbat prin lansarea companiilor New Kopel si ALD Automotive, singurele firme specializate in managementul flotei auto. De altfel, New Kopel, avand ca partener media "Saptamana Financiara", va organiza, marti, 29 noiembrie, seminarul "Operational leasing - Best car fleet management solution".

La inceput de drum

Principala provocare a acestor companii este de a populariza in randul firmelor romanesti avantajele acestui produs, dat fiind faptul ca, in momentul de fata, leasingul operational este prea putin cunoscut de publicul-tinta.

Leasingul operational constituie, in primul rand, o solutie de externalizare, prin care clientii predau toate sarcinile legate de managementul flotei de masini firmelor de leasing. Una din principalele diferente dintre cele doua tipuri de leasing este data de faptul ca, in cazul celui operational, clientul nu cum-para masina, ci o inchiriaza pe o perioada determinata.

De altfel, si in Codul Fiscal leasingul operational este definit in opozitie cu leasingul financiar, reprezentand acel contract de leasing care nu indeplineste nici una dintre conditiile contractului de leasing financiar.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara