Rromii din Franta sunt tinta unei discriminari care atinge niveluri dramatice si le afecteaza o larga gama de drepturi civile, politice, sociale, economice si culturale, afirma un raport dat publicitatii pe 6 decembrie de Centrul European pentru Drepturile Rromilor (ERRC).

Venit la ceva mai putin de o luna si jumatate de la revoltele din Hexagon, raportul atinge deja un subiect sensibil pentru autoritatile franceze, acuzate de organizatiile pentru drepturile omului, si nu numai, ca au esuat in procesul de integrare a minoritatilor.

Oficial, in Franta traiesc 500.000 de rromi, desi alte surse indica cifra de doua milioane. Doar cateva mii sunt imigranti din estul Europei, marea majoritate fiind formata din rromi de nationalitate franceza. Nationalitatea nu conteaza insa.

„Desi Franta este cunoscuta ca o sursa si un garant al democratiei moderne si al drepturilor individuale, sute de mii de cetateni isi vad incalcate drepturile, fara ca acest lucru sa starneasca nici cea mai mica urma de protest din partea clasei politice ori a societatii civile", subliniaza ERRC.

Mii de rromi nomazi care cumpara pamant sunt „hartuiti" si refuzati atunci cand doresc sa se conecteze la reteaua de apa sau electricitate. In plus, desi sunt obligate prin lege sa puna la dispozitia nomazilor locuri pentru stabilirea rulotelor, municipalitatile refuza sa faca acest lucru. Doar 6.000 de astfel de zone au fost create in loc de 35.000, cat ar fi nevoie.

Mai mult, spune raportul, politia efectueaza deseori raiduri brutale si ii supune pe rromi la un tratament degradant, care include insultele, deteriorarea proprietatii si, uneori, violenta fizica.

Articol integral in EVZ