Romania Gas Holding B.V., afiliat al Gaz de France, este noul actionar majoritar al companiei de distributie a gazelor Distrigaz Sud, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului.

Ministerul a aprobat luni, contractul de novatie pentru transferul pachetului majoritar de actiuni detinut de compania Gaz de France prin afiliatul sau GDF Investissements 35 la Distrigaz Sud catre Romania Gas Holding B.V.

Contractul de novatie a primit aprobarea Ministerului Economiei si Comertului (MEC), potrivit prevederilor Contractului de privatizare a Distrigaz Sud incheiat in data de 31 mai 2005 si presupune transferul celor 51% din pachetul de actiuni detinut la Distrigaz Sud, precum si drepturile si obligatiile contractuale.

Noul actionar majoritar, Romania Gas Holding B.V., este afiliat al Gaz de France, la care BERD si IFC detin cate 10%. Faptul ca BERD si IFC detin cate 10% din pachetul de actiuni al companiei holding le asigura cate o cota de 5% din actiunile detinute la Distrigaz Sud.

Gaz de France si-a exprimat intentia de a-si asuma in nume propriu continuarea indeplinirii obligatiilor contractuale asumate prin contractul de privatizare, ca urmare a angajamentului luat la privatizarea Distrigaz Sud de a controla direct sau indirect orice afiliat al grupului Gaz de France care ar putea detine participatii in Distrigaz Sud.

Potrivit comunicatului de presa, implicarea BERD si IFC in structura de actionariat a Distrigaz Sud va avea efecte benefice directe asupra transparentei cheltuielilor financiare, a accesului la finantari suplimentare si a monitorizarii activitatii Distrigaz Sud in vederea armonizarii cu normele Uniunii Europene, in special in domeniul protectiei mediului si al stabilitatii locurilor de munca.

Pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei si Comertului, respectiv 49%, a ramas neschimbat, se mai arata in comunicat.