Boss-ul de la Rompetrol si-a pus in practica amenintarea si a dat in judecata statul roman la Washington, cerind daune de 100 de milioane de dolari. El acuza pierderi cauzate de arestarea sa abuziva.

Grupul Rompetrol a initiat, acum doua zile, procedurile de arbitraj international impotriva Guvernului Romaniei, prin intermediul casei internationale de avocatura Salans, ca urmare a esuarii negocierilor cu guvernul, se arata intr-un comunicat al companiei petroliere.

Rompetrol invoca „serioase pierderi financiare, estimate la 100 de milioane de dolari, inregistrate ca urmare a permanentei hartuiri judiciare si administrative la care fost supusa atit compania, cit si unii dintre directorii acesteia, de institutiile de stat si de reprezentantii procuraturii, pe parcursul ultimilor doi ani".

Rompetrol, care este de fapt companie inregistrata in Olanda, invoca, in procesul intentat la Curtea Internationala de Arbitraj (ICSID) de la Washington, incalcarea de catre stat a tratatului bilateral de protejare a investitiilor intre Romania si Olanda.

Cum ramine cu pierderea

Dinu Patriciu a refuzat ieri sa comenteze. Totusi, potrivit declaratiilor sale trecute, pierderile provin „din prejudiciul de imagine, scaderea capitalizarii bursiere a rafinariei Petromidia, cheltuieli legate de apararea reprezentantilor grupului, pierderea rezultata din punctul de vedere al agentiilor de rating precum si oportunitati pierdute".

Toate acestea ar fi cauzate de arestarea pentru o zi a lui Patriciu, la 27 mai 2005, acuzat fiind de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

Intr-adevar, la trei zile dupa arestarea lui Patriciu, pierderea cauzata la bursa de scaderea cotatiilor actiunilor Petromidia, Vega si Rompetrol Well Services se ridica la 40 de milioane de euro, suma care ia in calcul doar participatiile sale, nu si pe ale micilor actionari. Insa acum, in momentul in care Rompetrol a ajuns la ICSID, pierderea suferita din caderea actiunilor s-a acoperit.

Daca la 26 mai (preziua arestarii) un titlu Petromidia (RRC) s-a tranzactionat la 834 de lei, iar pe 30 mai el scazuse la 725 de lei, ieri, la bursa, pretul de inchidere al RRC a fost de 1.150 de lei.

Obie Moore, avocatul de la Salans, spune, in plingerea catre ICSID, ca exista calcule ale pierderilor atit financiare, cit mai ales de imagine, pe baza carora s-a ajuns la suma de 100 de milioane de dolari.

Negocieri esuate, proces compromis

S-a ajuns la ICSID pentru ca negocierile initiale intre Rompetrol si guvernul roman pentru solutionarea pe cale amiabila a disputei, premergatoare actiunii de acum doua zile, au esuat. Motivatia Guvernului de pe 8 decembrie: „Pentru ca nu sint indeplinite conditiile atragerii raspunderii civile a statului roman".

Si ieri, purtatorul de cuvint al guvernului ne-a declarat ca „guvernul isi mentine pozitia, aceea exprimata saptamina trecuta".

Insa, daca guvernul nu a platit, preferind sa mearga la tribunal (ar fi fost acuzat imediat daca ar fi procedat altfel), atitudinea premierului Tariceanu da de inteles ca exista motive pentru ca statul sa piarda (si contribuabilii sa plateasca cele 100 de milioane).

El s-a pronuntat textual in 8 noiembrie: „Retinerea abuziva a lui Dinu Patriciu" si „maniera extrem de controversata" in care a avut loc. Adica recunoaste ca statul a gresit, dindu-i apa la moara lui Patriciu. Asadar, in postura sa de sef al guvernului care este acuzat intr-o cauza induce ideea ca acuzatorul poate avea dreptate. Iar asta conteaza in proces.

„Exista un set de declaratii la dosar, iar aceste circumstante avantajeaza cazul", spune Moore, aparatorul lui Patriciu.

Cititi articolul integral in Cotidianul