Fundatia Heritage a dat publicitatii un studiu ce analizeaza cele mai libere medii economice din lume. In acest an Romania s-a clasat pe locul 92 dintr-un numar de 157 de stat analizate. Mediul economic din Romania este caracterizat in studiul fundatiei drept " neliberalizat".

Romania a inregistrat un progres usor in 2005 aflandu-se pe locul doi dupa Pakistan ca ritm de evolutie pozitiva dar cu toate acestea se afla in urma unor tari precum Moldova, Senegal, Cambodgia si Mali.

In studiu se consemneaza ca Romania a inregistrat un scor bun in ceea ce priveste politica comerciala in schimb la indicele dreptului de proprietate statul roman ofera un grad redus de protectie in principal datorita deselor schimbari legislative

Din cele 157 de tari incluse in Index-ul anului 2006, 99 si-au imbunatatit performantele economice fata de anul precedent, 55 au inregistrat rezultate negative si cinci si-au pastrat indicii neschimbati fata de anul 2004.

Analiza este facuta pe baza a zece indici considerati esentiali si sunt notati cu calificative intre 1-cel mai inalt si 5. Criteriile importante sunt politica comerciala, cheltuielile guvernamentale, interventia statului in economie, fluxurile de capital si investitiile straine, dreptul de proprietate, politica monetara si sistemul financiar-bancar.

Hong Kong si Singapore sunt pentru al 12-lea an consecutive pe primele doua locuri fiind considerate statele cu cel mai "prietenos mediu de afaceri" din lume.

Cele mail libere economii mondiale sunt in ordine: Hong Kong, Singapore, Irlanda, Luxemburg, Islanda, Marea Britanie, Estonia Danemarca, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii.

In coada clasamentului se afla in ordine descrescatoare: Turkmenistan, Laos, Cuba, Bielorusia, Libia, Venezuela, Zimbabwe, Burma, Iran Si Coreea de nord.