Microsoft nu a mai updatat versiunea pentru Mac a Windows Media Player din 28 noiembrie 2003 si nu o va mai face, desi compania a anuntat in aceasta saptamana ca va continua sa dezvolte Office Mac inca cel putin cinci ani.

„Nu avem planuri pentru a oferi update-uri viitoare pentru Windows Media Player for Mac", a declarat in aceasta saptamana un purtator de cuvant al Microsoft.

Este o decizie interesanta, din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, WMP nu a reusit niciodata sa concureze cu QuickTime Player pe platforma Apple. Pe de alta parte, aceasta a ramas si in urma versiunilor pentru Windows, fiind destinat mai ales playback-ului video si mai putin celui audio.

Aceasta diferenta va creste si mai mult odata cu anuntata lansare a Windows Media Player 11 pentru platforma Windows.

Exista si un argument in favoarea mentinerii WMP – ca un intermediar cu serviciile comerciale de download.

Mai multe servicii de download muzical care utilizeaza tehnologie Microsoft s-au aratat interesate sa-si poata vinde produsele si utilizatorilor de sisteme Mac, dar nu au putut din cauza lipsei de software pentru Mac care sa compenseze functiile oferite de WMP 10 pentru Windows, care nu sunt disponibile pe Mac.

Microsoft isi concentreaza atentia altor produse pentru platforma Mac: Office si Messenger. Compania a renuntat si la Internet Explorer pentru Mac, care va fi inlaturat la sfarsitul acestei luni din lista de produse ce pot fi downloadate, MSN for Mac si altele.

Ideea aflata in spatele acestei miscari este cedarea pietei de muzica digitala pentru Mac catre Apple. iTunes Music Store este liderul de facto, care nu are practic concurenta.

Microsoft a inceput sa promoveze un instrument oferit de un tert, Flip4Mac WMV de la Telestream, un codec Windows Media Video pentru QuickTime.