In ultimii doi ani, nu mai putin de doua persoane din 10 din Europa si America au incercat sa scape de kilograme folosind o reteta de slabit, se arata intr-un studiu recent, realizat de catre GFK Group. Numai una din trei persoane a si reusit.

Daca in State si in Europa de Vest numarul persoanelor care recurg la aceasta metoda pentru a slabi este destul de mare, est-europenii par sa nu aiba prea mari dureri de cap in aceasta privinta.

Potrivit cercetarii GFK, unul din patru locuitori americani si unul din cinci locuitori vest-europeni au incercat o dieta in ultimii doi ani. In Europa Centrala si de Est insa, doar unul din 10 locuitori a recurs la o dieta pentru a da jos din kilograme, in aceeasi perioada analizata.

Peste jumatate dintre toti cei care au incercat o dieta in ultimii doi ani au declarat fie ca nu au obtinut nimic de pe urma aplicarii retetelor, fie ca au renuntat dupa cateva zile de la inceperea programului.

Astfel, doar unul din trei europeni si aproximativ unul din patru americani, potrivit datelor GFK, au declarat ca reteta a fost un succes.

De la tara la tara, se observa diferente de atitudini si comportament in privinta dietei. Finlandezii si olandezii, in procente de 36% si respectiv 32% dintre respondenti, au precizat ca au aplicat o reteta de slabit in ultimii doi ani. Cu toate acestea, sase din 10 olandezi au declarat ca nu au inregistrat nici o victorie in lupta cu greutatea.

Aceeasi situatie a fost semnala si de germani (13%), austrieci si spanioli (15%).

In general femeile sunt cele care sunt mai preocupate de greutate, comparativ cu barbatii. Astfel, 28% dintre femeile vest-europene au recurs la o dieta, un procent de doua ori mai mare decat cel inregistrat de barbati. Si aici, Finlanda si Olanda inregistreaza rezultate peste media altor tari.

Aproape 50% dintre femeile din Finlanda si Olanda au aplicat o dieta in ultimii doi ani. Situatia este valabila pentru 33% dintre femeile din Suedia, Marea Britanie si State. Procentul celor care nu au obtinut nici un rezultat este mai mare in Olanda (61% dintre femei) si State (63% dintre femei).

In Europa Centrala si de Est, Cehia este tara cu rezultatele peste medie. Aici, 25% dintre femei au declarat ca au incercat diverse metode pentru a slabi. Procentul insucceselor este mai mare in Cehia (73% dintre femei) si Ungaria (62%).

In randul barbatilor, finlandezii (27%) si americanii (21%) sunt cel mai mult interesati de acest aspect. Potrivit datelor GFK, barbatii din Bulgaria si Rusia sunt impotriva oricaror metode de slabit. Astfel, in ultimele 24 de luni, potrivit respondentilor din aceste tari, doar un procent de 3% dintre barbati au incercat un program dietetic.

Alimentatia americana - cea mai bogata in calorii? Nu, zic est - europenii

Studiul GFK a mai scos in evidenta ca foarte multi respondenti sunt de parere ca alimentatia in State, in special, este mult prea bogata in calorii. Patru din zece americani si un procent aproximativ asemanator dintre europeni au exprimat acest punct de vedere. 76% dintre suedezi, 62% dintre francezi si 61% dintre finlandezi simpatizeaza cu acest punct de vedere.

In Europa Centrala si de Est, doar o cincime dintre respondenti considera ca alimentatia americana este cea mai bogata in calorii, iar o treime considera ca propria lor "bucatarie" abunda in calorii. In schimb, parerea ca mancarea asiatica ingrasa cel mai putin este general acceptata de catre toti respondentii studiului GFK.

Italienilor le place sa gateasca

Studiul GFK a urmarit si atitudinea in privinta gatitului. Potrivit rezultatelor, in medie, sase din 10 gospodarii consuma mancare preparata. Procentul este mai mare in cazul Europei de Sud-Est. In Italia, 90% dintre respondenti au declarat ca gatesc in fiecare zi. In Europa Centrala si de Est, timpul alocat gatitului este de sase zile pe saptamana, in timp ce in State este de doar cinci zile.

In Vestul Europei persoanele peste 50 de ani au tendinta de a gati in fiecare zi. Italia este insa, o exceptie: aici, indiferent de varsta, pentru tineri sau batrani, gatitul este deja o obisnuinta zilnica, noua din zece respondenti confirmand acest lucru.