Incheiate in timpul guvernarii PSD, contractele de concesionare a zonelor din Delta s-au dovedit a fi in afara legii. Autoritatile care le-au analizat au ajuns la concluzia ca sint paguboase pentru statul roman si ca incalca legile si conventiile internationale in domeniul mediului.

Astfel, stapinii Deltei, printre care se numara Alexandru Bitner, Robert Raduta, Gheorghe Negrea si Sorin Marin, pot ramine fara luciul de apa concesionat. Agentia Nationala de Pescuit (ANP) incearca de sapte luni sa renegocieze contractele, dar concesionarii nici nu vor sa auda de asa ceva.

In aceste conditii, Gheorghe Stefan, presedintele ANP, are o singura solutie: rezilierea. Pe zonele concesionate din Delta Dunarii, statul roman cistiga anual in jur de 15 miliarde de lei. (clik pe imagine pentru zoom)

Pe zonele concesionate din Delta Dunarii, statul roman cistiga anual in jur de 15 miliarde de lei. In conditiile in care 70% din Delta Dunarii este concesionata, autoritatile sustin ca suma pe care o incaseaza este mult prea mica.

Astfel, de luni de zile, reprezentantii Ministerului Mediului si Agentiei Nationale de Pescuit incearca sa renegocieze sau sa rezilieze contractele incheiate in anul 2003 pe timpul guvernarii PSD.

Dezavantaj pentru stat

In aceste zile, au fost reziliate cinci dintre aceste contracte. Toate apartin firmelor detinute de fostul deputat PSD de Tulcea Dan Verbina. "Rezilierea s-a facut cu acordul ambelor parti. Sintem in discutii si cu celelalte firme. Concesionarii trebuie sa inteleaga ca Delta Dunarii nu este a lor. Iar aceste contracte, cum au fost intocmite, sint in dezavantajul statului.

Acele contracte care nu vor fi schimbate conform legii vor fi reziliate", spune Gheorghe Stefan, presedintele Asociatiei Nationale de Pescuit (ANP). Potrivit acestuia, daca concesionarii nu vor accepta actele aditionale, contractele vor fi reziliate. Contractele de concesionare din Delta incalca cel putin cinci legi si sase conventii de mediu internationale.

Ele au fost intocmite in asa fel incit firmele piscicole au devenit stapine pe tot ce misca in Delta. Incepind de la pestele din apa pina la luciu, teritoriul din jurul apelor si chiar drumurile de acces. „In contracte scrie negru pe alb ca firmele au concesionat fondul piscicol si chiar caile de acces.

Normal este ca in acest contract sa scrie ca se concesioneaza o anumita cota de peste, defalcata pe specii, si aceea apartine acestuia numai in momentul cind o extrage din apa si este trecuta in acte", explica Gheorghe Stefan.

„Contractele incalca Constitutia"

Legea nr. 192/2001 prevede la articolul 17 ca „in licenta/autorizatia de pescuit in scop comercial si in autorizatia de pescuit se vor specifica cota de pescuit defalcata pe specii, precum si alte masuri pentru asigurarea exploatarii durabile a fondului piscicol", termeni de care nu se aminteste nici macar vag in contractele de concesionare.

„Cele 12 comisii ale Ministerului Mediului care au verificat contractele au urmarit modificarea acestora prin stipularea expresa a faptului ca societatea concesionara are dreptul de a exploata si valorifica cota-plafon de resursa piscicola capturabila.

Nu cum este trecut in contracte ca are drept de proprietate asupra resursei piscicole, aspect ce incalca Legea nr. 213/1998, precum si Constitutia Romaniei", explica Constantin Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului.

Conventiile internationale de mediu semnate de Romania prevad ca zonele rezervatii naturale, asa cum este Delta Dunarii, sa nu fie exploatate pentru pescuitul industrial, ci doar pentru cel sportiv.

Raduta: „Am incheiat un contract cu un guvern"

Principalii concesionari din Delta, precum Alexandru Bitner, Robert Raduta, Gheorghe Negrea, nu vor sa auda de modificarea contractelor de concesionare, iar in cazul rezilierii cer daune de milioane de euro.

Concesionarii spun ca autoritatile actioneaza pe linie politica si nicidecum economica. „Eu am incheiat un contract economic cu un guvern, nu cu o persoana fizica. Actuala putere considera ca aceste contracte nu sint bune, pentru ca au fost incheiate de PSD. Eu am investit bani in aceste zone.

Oricum, daca nu o sa fiu de acord cu conditiile oferite de stat, rezilierea contractului nu va fi posibila fara despagubire", spune Robert Raduta, care detine mai multe zone in Delta.

Bitner - noua procese

Apropiatul lui Adrian Nastase, Alexandru Bitner, este concesionarul cu cele mai multe zone in Delta Dunarii. „Nu sint de acord cu schimbarea contractelor. Le-am incheiat in urma unei licitatii, o sa ajung pina la CEDO daca e nevoie", spune Bitner.

El a avut pe rol noua procese in legatura cu zonele concesionate in Delta, din care trei au ajuns la Curtea Suprema de Justitie. Alexandru Bitner nici nu vrea sa auda de reziliere si sustine ca va cere daune de milioane de euro.

41 de miliarde de lei in trei ani

In anul 2003, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) propunea concesionarea fondului piscicol Delta Dunarii, pe motiv ca pescarii nu plateau nimic la stat, desi valorificau pestele din Delta Dunarii. Numai ca, dupa concesionare, acest motiv s-a dovedit doar un pretext.

"Statul a cistigat pina acum, de pe urma concesionarii, aproximativ 41 de miliarde de lei: 19 miliarde in 2003, 14 miliarde in 2004 si 8 miliarde anul acesta. Este o suma mica", spune Gheorghe Stefan. Pe de alta parte, concesionarii sustin ca nici ei nu cistiga pe cit se asteptau din concesionari. "Cota de peste valorificata a scazut de la un an la altul", sustine Alexandru Bitner.

Citeste articolul complet in Cotidianul