Marti, la o intilnire a ministrilor de finante ai Uniunii Europene, Franta urmeaza sa prezinte un set de propuneri care sa duca la gasirea unor alternative energetice la dependenta de gazul rusesc. Printre ideile sugerate se numara recunoasterea importantei energiei nucleare si incercarea de a reduce emisiile de carbon.

Disputa ruso-ucraineana de la inceputul acestui an, privind livrarile de gaze, a adus in atentie dependenta tarilor vest-europene de gazul rusesc. De atunci, liderii politici si expertii au accentuat faptul ca UE trebuie sa urgenteze adoptarea unei politici energetice la nivelul intregii Uniuni.

Ministrul francez de finante Thierry Breton urmeaza sa prezinte marti un prim document in acest sens, mai exact un memorandum in care se accentueaza ca energia nucleara trebuie recunoscuta ca un factor determinant in asigurarea securitatii energetice a Europei.

Franta solicita partenerilor europeni sa se alature proiectelor de cercetare in domeniul reactoarelor nucleare din a patra generatie.

Pe de alta parte, Parisul propune sporirea eforturilor pentru gasirea unor tehnologii care nu polueaza (nu emit dioxid de carbon) si care sa contribuie astfel la "combaterea fenomenului de incalzire globala".

Alte idei sint legate de cresterea transparentei in sectorul petrolier prin publicarea constanta a stocurilor existente la nivel european, cresterea capacitatilor de rafinare, sprijinirea tehnologiilor nepoluante in sectorul petrochimic.

Franta mai solicita sporirea capacitatilor de stocare a gazelor naturale si dezvoltarea retelelor de transport si a conexiunilor intre acestea.

Un ultim aspect este legat de promovarea energiilor regenerabile prin adoptarea unei directive europene in ce priveste energia termala, alocarea de fonduri suplimentare pentru acest domeniu ca si folosirea combustibililor alternativi pentru transport (combustibili biologici, GTL, gaze naturale).