Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a atentionat miercuri, printr-un comunicat de presa, ca potrivit datelor oficiale, in perspectiva anilor 2010-2012, Romania va ajunge sa importe aproximativ 70% din necesarul resurselor energetice, fata de circa 40% in prezent.

Potrivit AOAR, importurile de resurse energetice in primele 10 luni ale anului 2005, au costat Romania aproximativ patru miliarde euro, in conditiile in care, in aceeasi perioada deficitul comercial se ridica la circa 7,5 miliarde euro.

Reprezentantii AOAR au precizat ca oprirea sau functionarea in regim de avarie a unor mari producatori industriali afecteaza mediul de afaceri si produce pierderi bugetului de stat. In acest sens, asociatia cere autoritatilor romane elaborarea unei strategii care sa permita tarii reducerea constanta a dependentei sale de importul de resurse enrgetice.

"Putine sunt tarile din regiune care se bucura de avantajele naturale pe care le are Romania.

In acest context si in conditiile in care economia romaneasca aflata la finalul procesului de restructurare, necesita mai putin de 50% din resursele enrgetice necesare la finele anului 1989, este vital sa fie elaborata o strategie nationala care sa asigure reducerea la maximum a dependentei Romaniei fata de importul de resurse energetice.

Din pacate atat in planul de pre aderare a Romaniei la UE cat si in Planul National de Dezvoltare pe perioada 2007-2013 nu se face nici-o referire la o astfel de strategie", se arata in comunicatul AOAR.

Reprezentantii oamenilor de afaceri au apreciat interesul acordat de Guvern, determinat de criza gazelor furnizate din Rusia, dar au cerut ca optiunile identificate sa se materializeze in actiuni ferme, finantate, co-finantate din fonduri exceptionale (rezerva BNR, privatizare, imprumuturi internationale) inclusiv prin atragerea maximala a capitalului romanesc si strain, in cadrul unor partenariate public-private, transparente si eficiente.

AOAR considera ca este necesara acordarea unei prioritati speciale cercetarii din domeniul energetic, in special in domenii noi (pile cu hidrogen, energie solara, bio-diesel), cercetarea romaneasca putand sa fie un partener valoros la nivel european sau mondial.

De asemenea, Asociatia a mai cerut ca politica bugetara si fiscala sa sustina investitiile si utilizarea tot mai extinsa a energiei produse din surse regenerabile, in conformitate cu directivele europene din domeniu si a planurilor speciale de actiune aprobate la nivelul Uniunii Europene.

Nu in ultimul rand, oamenii de afaceri au solicitat autoritatilor ca viitoarea strategie vizand reducerea dependentei Romaniei de importul de resurse energetice sa reprezinte un document complet, la a carui elaborare sa contribuie reprezentantii tuturor grupurilor de interese: producatori, cercetatori, companii de distributie, marii utilizatori publici si finantatori.