Dinu Patriciu nu este Adrian Nastase. Nu este un bugetar care si-a cladit o avere de milioane de dolari pe bani negri justificati prin pseudomosteniri si pseudotranzactii imobiliare. Dinu Patriciu conduce o companie importanta pentru economia romaneasca, are afaceri transnationale, o intreaga retea de relatii cu oameni importanti din diferite capitale, de strategi, avocati si lobbyisti.

Sa ne amintim doar de sustinerea publica primita din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la retinerea sa. Este un rechin, un oligarh in adevaratul sens al cuvantului (asemenea amicului sau Hodorkovski), are puterea sa influenteze mersul economiei si al politicii pentru atingerea propriilor sale scopuri.

Calin Popescu-Tariceanu, premierul Romaniei, e la degetul sau mic din moment ce l-a convins sa incalce regulile democratiei de doua ori cel putin: o data cand a convocat-o pe Monica Macovei in sediul guvernului pentru a-l asculta pe prietenul sau urmarit penal si a doua oara cand l-a sunat pe procurorul general Ilie Botos pentru a se interesa de dosarul „Rompetrol".

Dinu Patriciu are mijloace de persuasiune adaptate fiecarui interlocutor, isi creeaza oportunitati pentru a ajunge la oamenii care-l intereseaza si la care nu are acces, cum sunt Monica Macovei si Traian Basescu. Lui Calin Popescu-Tariceanu ii vorbeste cu limbajul prieteniei si al intereselor politice comune. Ii uneste si resentimentul fata de Traian Basescu.

Monicai Macovei, ministru al justitiei, i-a povestit cum ii sunt incalcate drepturile de catre anchetatori, subiect la care un fost avocat aparator al drepturilor omului la APADOR-CH nu ar putea ramane insensibil.

Iar lui Traian Basescu i-a vorbit despre strategia de expansiune regionala a Rompetrol, inclusiv in zona Marii Negre, atragandu-i atentia presedintelui ca-i poate fi de folos in indeplinirea ambitiilor sale de politica externa.

Rompetrol are afaceri in Republica Moldova si relatii cu persoane importante din spatiul CSI, un vehicul ideal pentru o diplomatie eficienta in vecinatatea al carei destin european Basescu viseaza s-o influenteze.

Deocamdata nu este clar daca Monica Macovei sau Traian Basescu s-au lasat convinsi de lobby-ul omului de afaceri urmarit penal. Lui Dinu Patriciu insa pare sa-i convina dezbaterea publica pe tema intalnirilor sale cu Macovei si Basescu, pe ultima dezvaluind-o el insusi, cu placere nedisimulata.

Discutiile cu Patriciu, in conditii create de el, respectiv in cabinetul premierului Tariceanu si la Palatul Cotroceni dupa o intrevedere oficiala pe pretul gazelor, creeaza confuzie cu privire la natura relatiilor dintre acestia si la adevarate intentii ale celor mai importanti actori in lupta anticoruptie.

Destinul lui Calin Popescu-Tariceanu este pecetluit: el va pieri politic pre limba lui Dinu Patriciu. Convocand-o pe Macovei si telefonandu-i lui Botos, premierul a subordonat guvernul si independenta magistratilor prieteniei cu seful Rompetrol.

Influenta acestuia din urma asupra sefului executivului este atat de mare incat risca sa deformeze politicile publice ale administratiei centrale si sa obstructioneze democratia.