Casele paralele de sanatate se vor reorganiza in vederea privatizarii, in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a proiectului de lege pentru reforma in sanatate adoptat joi de Guvern, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa sustinuta joi la Palatul Victoria.

''Am ajuns la o solutie de compromis, respectiv sa lasam ceva timp pentru reorganizare in vederea privatizarii in cazul Casa de Asigurari de Sanatate a Ordinii Publice Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, dar si pentru Casa de Asigurari de Sanatate a Transportatorilor, sa pregatesca pocedurile de privatizare'', a mai spus ministrul.

In schimb, toti asiguratii vor fi obligati sa plateasca, din 2007, contributia la Fondul asigurarilor de sanatate, bani care vor ajunge la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Persoanele care vor dori sa participe si la asigurarile private de sanatate vor incheia un contract suplimentar cu casele de asigurari de sanatate particulare.

Pachetul de legi din domeniul sanatatii a fost analizat in sedinta de joia trecuta a Guvernului, in prima lectura.

Principalele puncte de vedere divergente ale ministrilor implicati referindu-se la oportunitatea mentinerii sau desfiintarii Casei de Asigurari de Sanatate OPSNAJ care reuneste angajati ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor Ministerului Justitiei si serviciilor de informatii, precum si a celei a Transportatorilor.

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a prezentat opinia fata de acest subiect, apreciind ca astfel de case de asigurari - apartinind unor structuri distincte - reprezinta "un aparat birocratic suplimentar", care nu aduc nimic in plus din punct de vedere al calitatii serviciilor.

Tariceanu a aratat ca o eventuala desfiintare a acestor case nu va conduce si la inchiderea Spitalului Militar sau a Spitalului CFR, care ar urma sa incheie relatii contractuale cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, conform procedurilor adoptate de celelalte unitati spitalicesti.