"Ministerul Agriculturii vrea sa demareze in aceasta primavara un proiect de impaduriri in jurul Capitalei, a anuntat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, prin proiectul Centura Verde a Bucurestiului, vor fi impadurite aproximativ 6.000 hectare de terenuri aflate la periferie."

Proiectul Centura Verde a Bucurestiului se afla, deocamdata, la stadiul de intentie, deoarece nu sunt cunoscute exact terenurile pe care se fac impaduriri. Gheorghe Flutur le-a cerut primarilor sa identifice suprafetele care pot fi folosite in acest proiect, terenurile aflate pe raza sectoarelor Capitalei si a comunelor limitrofe.

"Trebuie identificate terenuri degradate pe care sa se faca impaduriri", a spus ministrul. Acesta crede ca ar putea fi convinsi pana si proprietarii privati sa planteze arbori pe terenurile lor.

Este o intentie aproape imposibil de pus in practica, avand in vedere ca terenurile din jurul Bucurestiului sunt foarte scumpe, fiind folosite in special pentru construirea de vile sau complexe comerciale.

In aceste conditii, tendinta este de defrisare a acestor suprafete. Este greu de crezut ca proprietarii vor fi convinsi sa renunte la vile pentru copaci. Chiar recent, au fost taiati copacii de pe marginea DN 1 in vederea largirii acestuia.

Gropile de gunoi vor fi umplute cu arbori

Gheorghe Flutur crede ca posibile suprafete care pot fi impadurite sunt gropile de gunoi.

"In apropiere de sectorul 6 sunt gropi de gunoi", a mentionat ministrul. Din cauza taierilor masive, suprafata impadurita din jurul Capitalei a ajuns sa fie de 23 de ori mai mica decat media europeana.

"Suprafata impadurita la nivel national este de 0,27 hectare pe cap de locuitor, fata de media europeana care este de 0,31 hectare. In Bucuresti, situatia este si mai grava, suprafata impadurita fiind de 0,013 hectare pe cap de locuitor, adica de 23 de ori mai mica.

In total padurile din preajma Capitalei, Snagov si Baneasa, insumeaza 6.000 de hectare", a precizat ministrul agriculturii. Acesta sustine ca va fi infiintat un grup de lucru si pana la 10 februarie vor fi identificate primele suprafete care pot fi impadurite.

In ceea ce priveste costurile, Flutur afirma ca un hectar de teren ar putea ajunge la 100 milioane de lei. Astfel, cheltuielile s-ar putea ridica la 600 miliarde de lei.

Din cauza taierilor masive de pomi, suprafata impadurita din jurul Capitalei a ajuns sa fie de 23 de ori mai mica decat media europeana.

Flutur se bazeaza si pe sponsorizari

Gheorghe Flutur crede ca intr-o perioada de cativa ani se va dubla suprafata impadurita din jurul Capitalei, prin valorificarea terenurilor degradate.