Ministrul britanic de Externe pentru Europa, Douglas Alexander MP, viziteaza Romania in 6 februarie. Vizita oficialului britanic subliniaza sprijinul continuu al Marii Britanii pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. In 7 februarie, Parlamentul britanic si cel olandez voteaza Tratatul de aderare a Romaniei la UE. In principiu, britanicii spun "DA", iar olandezii "DA-NU" (Ja-Nein).

In cursul vizitei sale in Romania, domnul Alexander se va intalni cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Tariceanu si ministra pentru Integrare Europeana, Anca Boagiu. In perspectiva apropiatei sale vizite, Membrul Parlamentului britanic, Douglas Alexander, si-a exprimat "incantarea de a vizita Romania si Bulgaria in acest moment important".

El a preluat motiunea legii de accesiune la UE a Romaniei si Bulgariei prin Camera Comunelor din Parlamentul Britanic. Motiunea va fi supusa unei deliberari finale marti, 7 februarie.

Comunicatul de presa oficial dat de Foreign and Commonwealth Office din Downing Street, Londra, a fost difuzat la 3 februarie si releva importante disponibilitati britanice in purtarea de discutii pozitive pentru aderarea Romaniei dupa plan, in 2007.

Alexander evoca suportul premierului Tony Blair, ca primul lider politic european care "a solicitat deschiderea negocierilor de aderare la UE a Romaniei si Bulgariei, in anul 1999". Parlamentarul britanic considera ca, de atunci, cele doua tari au facut mari progrese in procesul indeplinirii conditiilor de aderare.

El considera ca perspectiva unei apartenente cu drepturi depline la Unuine impulsioneaza reforma politica, juridica si economica in Romania si Bulgaria.

D-l Douglas Alexander si-a exprimat dorinta de a auzi din surse primare, de la fata locului, despre progresele facute de Guvernele celor doua tari aspirante la UE. El a adaugat ca "Marea Britanie va continua sa incurajeze si sa ofere consultanta si sprijin Romaniei si Bulgariei, pentru ca acestea sa indeplineasca conditiile de aderare la UE in anul 2007".

Vizita oficialului britanic in Romania este de o deosebita importanta, in contextul in care exista tari europene care s-au exprimat in principiu pentru "NU". Decizia partidului de guvernamant olandez, Crestin-Democrati (CDA) este de a vota impotriva adararii Romaniei si Bulgariei la UE in 2007. CDA a anuntat ca va vota negativ, pentru a stimula cele doua tari pe calea reformelor.

Premierul Jan Peter Balkenede (CDA) a considerat ca, in special Romania, dintre cele doua tari balcanice aspirante la UE, „nu a facut destul pentru eliminarea coruptiei si eficientizarea aparatului de justitie". Purtatorul de cuvant al CDA, Jan Jacob van Dijk, ar fi afirmat agentiei de presa Reuters ca „am decis sa votam impotriva Tratatului".

Fara a exprima rea-intentie, CDA, care este „in principiu pentru semnarea Tratatului", vrea sa continue presiunea asupra celor doua tari in crearea unui sistem juridic functional. Liberalii si fractiunea de centru din Olanda si-ar fi exprimat insa intentia unui vot pozitiv, dupa cum mentioneaza seeurope.net, citand agentia de stiri olandeze ANP si cotidianul roman de limba engleza Nine o`Clock.

Si principalul partid de opozitie olandez, laburistii PvdA au declarat ca vor sustine semnarea Tratatului, la votarea finala din Parlament, care va avea loc la 7 februarie.

Respingerea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, de catre un stat european, blocheaza aderarea acestora pana la o decizie ulterioara a Uniunii Europene. Pentru admisia in UE, Tratatul de aderare, semnat in aprilie anul trecut, trebuie sa fie ratificat de catre toate cele 25 de state membre ale Uniunii.