Membrii din conducerea Loteriei Romane s-au folosit de propriii angajati pentru a-si rotunji veniturile. Ei le-au incheiat asigurari de viata la o companie privata, de pe urma carora au incasat comisioane. Intermediarul afacerii a fost chiar Romeo Cristea, fratele directorului Loteriei Romane.

O parte dintre angajatii Loteriei Romane sustin ca au fost obligati de catre sefii lor sa-si incheie asigurari de viata la firma GRAWE Romania Asigurare SA. Ei ne-au spus ca gestionarii care au refuzat sa-si incheie asigurarea de viata propusa de seful lor au fost amenintati ca isi vor pierde locul de munca. „Asigurarea am fost nevoita sa o inchei din 2003.

De atunci platesc anual cinci milioane de lei. Ca mine sint mii de gestionari din intreaga tara. Am o leafa mica, de doar citeva milioane de lei, si a fost o perioada in care nu am putut sa platesc rata si m-am imprumutat de bani ca sa nu-mi pierd serviciul", ne-a declarat o gestionara care a dorit sa ramina anonima.

Statutul de gestionar la Loterie nu ii obliga pe angajati sa-si incheie asigurare de viata. Pentru incheierea acestor contracte, Loteria Romana nu a organizat licitatie publica. Salariatii Loteriei au incheiat asigurarile in nume propriu. Pentru ca directorii Loteriei sa se puna la adapost de orice repercusiuni, formularea din contract a fost putin intoarsa din condei.

„La cererea dumneavoastra, incepind cu data..., si in conformitate cu aceasta polita si in conditiile de asigurare atasate, beneficiati de protectie prin asigurare pentru cazurile de risc...", asta e fraza de inceput a contractului.

„A fost optiunea lor"

Asigurarile de viata nu au fost incheiate direct cu firma GRAWE, ci prin intermediul unui broker de asigurari - SAFE Invest Romania SRL, cu sediul la Cluj-Napoca. George Stan, directorul departamentului „Resurse Umane" al Loteriei, si-a trecut in declaratia de avere din 2004 ca a incasat 179 de milioane de lei ca broker de asigurari la SAFE Invest.

Dintre directorii executivi ai Loteriei, Ion Cornea, directorul departamentului „Financiar-Contabilitate", a incasat si el 10 milioane de lei, ca intermediar de asigurari de viata la aceeasi firma, iar Ecaterina Deaconu, sefa de la „Comercial", are o asigurare de viata de 150 de milioane de lei incheiata la SARA Merkur, firma cumparata de GRAWE.

Cea mai mare asigurare de viata la firma GRAWE o are chiar directorul general al Loteriei, Nicolae Cristea - 1,5 miliarde de lei.

Comisioanele provenite de pe urma asigurarilor de viata incheiate subordonatilor sint ceva mai mici la nivelul directorilor de sucursale. Constanta Palamari de la Brasov a incasat in 2004 peste 26 de milioane de lei, ca broker de asigurari la SAFE Invest si la ASIROM.

Vasile Olaru de la Craiova a incasat 48,5 milioane de lei, Aurelian Chirita de la Galati - 20 de milioane de lei, iar Antoniu Catalin Botezan de la Constanta - aproape patru milioane de lei. „Acele asigurari de viata au fost optiunea lor. N-am o statistica cu numarul exact. Le-am incheiat asigurare la unii dintre ei, la cei care si-au manifestat interesul. A fost optiunea lor, nu i-am obligat. Sa stiti ca e un pachet foarte bun si ieftin", ne-a declarat Botezan.

Fratele lui Cristea, intermediarul asigurarilor

Conducerea SAFE Invest Romania este plecata din tara. Secretara directorului companiei ne-a declarat ca asigurarile de viata incheiate cu angajatii Loteriei Romane au fost intermediate de Romeo Cristea, care este colaborator al firmei SAFE Invest. Romeo Cristea este fratele directorului general al Loteriei Romane, Nicolae Cristea.

Silvia Martin, PR asistant la GRAWE Romania Asigurare SA, ne-a declarat: „Firma GRAWE a incheiat respectivele asigurari de viata cu persoane fizice, nu cu societatea Loteria Romana. Asigurarile sint niste asigurari de viata normale".

Silvia Martin nu a putut sa ne ofere informatii legate de rolul jucat de Romeo Cristea in incheierea acestor asigurari de viata si de numarul total al angajatilor Loteriei care si-au facut asigurari de viata la GRAWE.