Cand nu avea nici un argument legal, a fortat Constitutia incercand sa-l dea jos. Acum, cand are motive foarte serioase – incalcarea grava a Regulamentului si abuzul de functie – Alianta da din umeri si se spala pe maini.

„Schimbarea lui Adrian Nastase de la presedintia Camerei Deputatilor este treaba grupului PSD", repeta Emil Boc, precum o placa stricata. „Este o problema intre Ministerul Justitiei si Parlament", isi declina raspunderea si Calin Popescu Tariceanu.

Sunt aceiasi lideri ai Aliantei care, intre lunile septembrie si noiembrie ale anului trecut, sustineau ca, reconfigurandu-se majoritatea parlamentara, pesedistii Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu nu mai au ce cauta in fruntea Camerelor si ii impingeau si-i amenintau pe partenerii de guvernare recalcitranti – UDMR

si PC – sa voteze pentru inlocuirea acestora. Ce anume s-a petrecut de atunci si pana acum, incat Alianta sa-si modifice radical atitudinea? Cu ochiul liber, se vede o importanta transformare si anume in natura problemei.

Datorita inaltei pozitii detinute la Camera, Adrian Nastase era considerat, anul trecut, de catre Alianta, un obstacol major in concretizarea proiectelor sale legislative.

Deloc stapana pe situatie in Parlament, coalitia guvernamentala avea nevoie sa-si puna propriii oameni la sefia Camerelor pentru a-si trece mai usor legile organice, evitand situatii precum cele din prezent, cand reprezentantii Opozitiei profita de incoerentele Puterii si trantesc legile una dupa alta.

Adrian Nastase constituia asadar o problema de natura politica. Intre timp, lucrurile s-au complicat si, odata cu scandalul mostenirii, presedintele deputatilor a devenit un caz de natura judiciara.

El este invinuit penal in dosarul „Zambaccian", averea sa este cercetata de catre comisia speciala de pe langa Instanta Suprema si, indirect, este vizat in ancheta privind disparitia de la Oficiul pentru Spalarea Banilor a unor documente care-l priveau.

Desi mult mai vulnerabil acum, Adrian Nastase este, paradoxal, de neclintit. Isi permite sa-si bata joc de Regulamentul Camerei si nu face nici macar primul pas procedural – prezentarea in sedinta publica, spre dezbatere, a cererii de perchezitionare a doua dintre locuintele sale.

Ba, mai mult, impreuna cu tovarasii din Biroul Permanent o arunca la cos chiar daca nu aveau competenta sa ia vreo decizie.

Aceste abuzuri menite sa obstructioneze Justitia se petrec sub privirile ingaduitoare ale Aliantei autointitulate Dreptate si Adevar, careia nici nu-i trece prin cap sa faca vreun demers pentru sanctionarea lui Nastase.

Alianta este, de aceasta data, alaturi de liderul pesedist, fiindca, in situatia lui s-ar putea afla, candva, unii dintre membrii sai sau ai partidelor partenere. Poate Verestoy, poate Copos, poate Tariceanu insusi.

Precedentul care s-ar putea crea este foarte periculos: incuviintarea primei cereri de perchizitie pentru un deputat si nu unul oarecare, ci insusi presedintele Camerei, pana in urma cu un an si ceva prim-ministru atotputernic. Rafuielile politice se opresc atunci cand interesul comun este amenintat.

De la Gabriel Bivolaru incoace, adica de vreo 9 ani, Justitia nu a mai zgaltait nici un parlamentar. Si le era asa de bine, isi vedeau de afaceri atat de linistiti!

Complicitatea intregului Parlament cu Adrian Nastase arata la ce porti se va opri dreptatea. Cand vor incerca sa intre in Senat si in Camera, emisarii Parchetului vor fi azvarliti, fara menajamente, in strada.

„Nu aveti de ce sa va temeti, in fond DNA nu este decat fostul PNA, cazat la Parchetul General, iar, in ceea ce priveste unele atributii privind anchetarea parlamentarilor, se pare ca nu sunt in concordanta cu prevederile constitutionale", i-a imbunat, ieri, Tariceanu pe senatorii coalitiei, ostili ordonantei privind infiintarea Departamentului National Anticoruptie.

Cuvintele premierului trebuie sa fi mers la inima PSD, fiindca ele contin un mesaj reconfortant si familiar care, decriptat, suna cam asa: nimic nu se schimba, lupta anticoruptie e doar o chestiune de imagine, caci legile sunt in asa fel facute ca menajeria politica sa ramana intacta.