Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care prevede garantarea unor imprumuturi interne in valoare de 233 milioane lei necesar pentru achizitionarea resurselor necesare programului de iarna in domeniul energetic pentru perioada octombrie 2005-martie 2006.

Imprumuturile vor fi contractate de catre operatorii economici producatori de energie termica din subordinea autoritatilor administratiei publice locale, in scopul completarii achizitiilor si transportului de resurse energetice - hidrocarburi, gaze naturale si carbune - necesare functionarii in perioada acestei ierni.

Guvernul va garanta aceste imprumuturi prin Ministerul Finantelor Publice.

Beneficiarii acestui credit, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, vor intocmi documentatiile necesare pentru a putea obtine aprobarea Consiliului Concurentei si a Ministerului Finantelor, in vederea eliberarii scrisorii de garantie.

Temperaturile scazute din ultima perioada si diminuarea livrarilor de gaze naturale determina achizitionarea unor cantitati suplimentare de pacura si carbune.

Suplimentarea resurselor energetice pentru centralele termice si electrice de termoficare locale va asigura o autonomie de functionare a acestora pe perioada de iarna.