Anul 2005 a fost unul deosebit pentru telecomunicatiile romanesti. A fost anul in care noul guvern a venit cu un program si dorinta de a accelera reforma in telecomunicatii (privatizarea participatiilor statului, salvarea operatorului CosmoRom, etc.).

Anul in care au avut loc patru tranzactii cu implicatii majore asupra telecomunicatiilor noastre, anul in care au fost lansate servicii de telefonie mobila bazate pe tehnologia 3G, anul in care in fine a fost relansat CosmoRom, anul in care pentru prima data in Romania densitatea telefoniei fixe scade in timp ce densitatea telefoniei mobile continua sa aiba o crestere exprimata prin 2 cifre.

2005 - anul marilor tranzactii - €3 milarde ...

In prima parte a anului trecut Vodafone, France Telecom, COSMOTE si UPC au preluat pachete importante de actiuni din operatori de telecomunicatii din Romania.

Vodafone a devenit unicul actionar al operatorului MobiFon achizitionand 79,9% din actiuni in doua tranzactii separate cu TIW (Canada) si Dargate Ltd (Cipru) detinuta de vicepremierul George Copos, tranzactii care au evaluat compania la circa US$2.5 miliarde (US$500/SIM vandut), respectiv €2.6 miliarde sau €480/SIM, conform "2005 Guide to Romanian

Telecommunications" - http://www.inatelecom.org/gr/romanian_guide/default_final.htm.

France Telecom si-a marit participatia in Orange Romania la 96,63%, achizitionand un pachet de 23,36% de la un grup de investitori financiari condusi de AIG New Europe Fund pentru US$523 milioane, corespunzand unui multiplu de 4.8 x EBITDA din 2004 si evaluand compania la US$ 2,2 miliarde (€ 1,75 miliarde) sau circa US$450/€350 pentru fiecare utilizator.

COSMOTE a platit €120 milioane (US$144 milioane) achizitionand de la RomTelecom 70% din actiunile operatorului CosmoRom si promitand relansarea companiei in 2005 precum si finantarea - investitii de €450 milioane. Din pacate RomTelecom a ramas cu un pachet prea mic, 30%, ramanand in continuare un operator atipc in Europa.

In fine, UPC a platit US$407 milioane (7,8 x EBITDA din 2005, sau US$450/ abonat!!!!!) pentru 100% din operatorul de televiziune prin cablu Astral Telecom. Cele patru tranzactii au totalizat circa €3 milarde.

La fel de importanta ca valoarea tranzactiilor, nemaiantilnita pana acum, este impactul acestor tranzactii – patru mari operatori de telecomunicatii cu prezenta mondiala sau europeana au intrat sau si-au consolidat pozitia pe piata noastra cu circa un an si jumatate inainte de preconizata aderare a Romaniei la UE,

semn al unei piete atractive. Prezenta acestor mari operatori va reconfigura telecomunicatiile noastre.

.... si al marilor schimbari

Schimbarile din structura actionariatului s-au propagat si la nivelul companiilor.

Preluarea CosmoRom de catre COSMOTE a adus o echipa noua condusa de Nikolaos Tsolas si formata preponderent din specialisti de la operatoru grec, dar si incercarea de a crea o companie noua – COSMOTE, care sa se distanteze de imaginea vechiului CosmoRom.

Preluarea Connex de catre Vodafone a adus un nou director executiv Liliana Solomon, care il inlocuieste pe Ted Lattimore, iar schimbarile nu se opresc aici: Frank Slovacek ii succede lui J. J. Jackson in pozitia de director financiar...

Schimbarile sunt mult mai ample si nu se refera numai la personal - Connex a inceput procesul de transformare in Vodafone, o prima etapa a procesului de "rebranding" fiind Connex-Vodafone. Miza acestor schimari este recastigarea pozitiei de lider de piata. Si la Orange s-au produs schimbari.

In toamna anului 2004, Richard Moat il inlocuia pe Bernard Moscheni la conducerea operatorului, iar dupa un an, in octombrie 2005 Thierry Millet si Pierre Yves Janin se alatura echipei Orange inlocuindu-i pe Yves Gautheir ca director comercial, respectiv Luc Solente, director financiar.

Preluarea Astral Telecom de catre UPC este urmata de schimbari majore generate de fuziunea dintre cei 2 operatori, schimbari care afecteaza si modelul de afacere.

Conducerea este asigurata de Richard Anderson, director executiv UPC Romania, existand si o echipa care monitorizeaza absortia Astral Telecom prevazuta a dura pana in 18 luni. Ericsson Romania are din toamna 2005 un nou director executiv, Adriana Boersma Rodriguez.

Telefonia mobila – motorul dezvoltarii telecomunicatiilor romanesti

Si in 2005 telefonia mobila a fost motorul dezvoltarii telecomunicatiilor romanesti, numarul utilizatorilor cat si cifra de afaceri continuand sa aiba cresteri exprimate cu 2 cifre. La finele anului 2005, numarul SIM-urilor vandute era de peste 13 milioane, adica o densitate de peste 60%.

Operatorii GSM900 detin impreuna peste 96% din piata, Connex-Vodafone avand 6,13 milioane SIMuri vandute in timp ce Orange a anuntat ca a depasit cifra de 7 milioane. Connex a lansat in aprilie 2005 serviciile de telefonie mobila bazat pe tehnologia 3G avand la finele anului circa 97.000 utilizatori.

Sa mai amintim si relansarea operatorului CosmoRom din 6 decembrie 2005 sub numele COSMOTE cu un sistem tarifar asemanator cu cel lansat de operatoul bulgar Vivatel cu o luna mai deverme: tarif unic si tarife mai mici decat ale operatorilor GSM900.

Din pacate, relansarea operatorului CosmoRom s-a produs cam tarziu pentru atragerea unei mase mai mari de utilizatori in 2005

Telefonia fixa – inceputul recesiunii?

Telefonia fixa a continuat slaba evolutie cu care ne-a obisnuit in ultimii ani inregistrand chiar o contraperformanta - scaderea numarului utilzatorilor la mijlocul anului. Este rezultatul intarzierii rebalansarii tarifelor, substitutiei fix – mobil.

Cel care a iesit in pierdere este RomTelecom ai carei baza de abonati a scazut in primele trei trimestre ale anului (si probabil ca scaderea a continuat si in trimestrul ultim), datorata si rebalansarii tarzii a tarifelor (cresterea abonamentului), iar aceasta, curios lucru, se intampla in prezenta unei importante liste de

asteptare. Insa nu toti cei care au renuntat la abonamentul RomTelecom au trecut la operatorii alternativi, astfel ca la mijlocul anului 2005 pentru prima data in istoria Romaniei densitatea telefoniei fixe scade, lucru care ar fi putut continua pana la finele anului.

Si mai curios, scaderea s-a manifestat preponderent in zonele rurale, chiar in primul an de aplicare a legii serviciului universal. Pentru telefonia fixa anul 2005 poate fi considerat unul de stagnare, daca nu chiar de scadere.

Operatorii alternativi – cca 10% cota de piata

Anul trecut operatorii alternativi au reusit sa cucereasca o importanta cota de piata (ca numar de utilizatori) de aproape 10%.

Este rezultatul intarzierii rebalansarii tarifelor, dar mai ales al agresivitatii operatorilor alternativi care la finele anului 2005 ar putea avea circa 400.000 abonati, conform "2005 Guide to Romanian Telecommunications" - http://www.inatelecom.org/gr/romanian_guide/default_final.htm, o pondere importanta avand RCS&RDS.

Aceasta cu o abordare extrem de agresiva, care a insemnat nu numai tarife mai mici, ci chiar oferirea pe gratis uneori a serviciului in cadrul unui pachet care include televiziune si Internet, este al doilea competitor dupa RomTelecom cu o cota de piata peste 5%.

Asaltul televiziunii digitale

Pentru televiziunea prin cablu anul 2005 a insemnat, in afara de preluarea Astral Telecom de catre UPC, asaltul televiziunii digitale folosind tehnologii fara fir (DTH - Direct to Home) si adresand in principal abonatii cu venituri mari si zonele neacoperite.

Piata potentiala ar putea fi de circa 0.8 milioane in 3 ani, noile servicii oferite (pay-per-view, video on demand, etc.) putand genera venituri de €40-50 milioane. RCS&RDS a lansat in decembrie 2004 serviciul DigiTv avand in octombrie 2005 peste 100,000 utilizatori.

Focus Sat, 50% detinuta de UPC, a fost lansat comercial in iulie 2005 avand in plan 200.000 clienti in 2007.

DCS un consortiu constand din circa 50 operatori CaTv, a semnat in iunie 2005 un contract cu Nordic Satellite (Suedia) pentru transmitrea semnalului TV prin satelit care i-a permis sa lanseze (24 iunie 2005) serviciul MaxTV, acoperind 80% din suprafata tarii.

Astral Telecom a lansat in aprilie 2005 Astral Digital – televiziune digitala prin cablu addresand clientii cu venituri mari din marile orase (12 la finele anului 2005). iNES a lansat IPTV (pana la 300 canale la pachet cu telefonie si internet) prin fibra optica, estimand 1,000 clienti in primul an si 10,000 in 3 ani.

Fruntasi in intrecerea capitalista

Pentru al treilea an consecutiv Orange Romania este performerul telecomunicatiilor romanesti, rod al "rebrandingului" efectuat in anul 2002. Orange este lider de piata de necontestat nu numai datorita numarului SIMurilor vandute, dar mai ales al performantelor economice: cifra de afaceri, cresterea cifrei de afaceri, profitul net, marja profitului net, etc.

MCTI a inceput anul 2005 "in tromba" venind cu o lectie bine pregatita, rezultatele fiind notabile (CosmoRom, RomTelecom, etc.) insa in partea a doua a anului ritmul a scazut, aceasta explicand intarzierile in desemnarea consultantilor pentru listarea RomTelecom, privatizarea Radiocomunicatii sau nerezolvarea problemei POSTelecom.

De asemenea, s-au mai observat si unele nesincronizari la nivel de guvern in procesul de listare a operatorului RomTelecom.

IGCTI a avut o buna prestatie in 2005 armonizand sistemul de tarifare pentru utilizarea spectrului de frecvente radio si pregatind terenul pentru doua mari evenimente din acest an - licentele 3G si licentele WiMAX.

Deceptiile anului 2005

La finele anului 2005, Atlas Telecom urma sa aiba, conform planului initial, 1 milion abonati la serviciul de telefonie conectati la o retea care foloseste tehnologia DECT si care urma sa acopere 20 orase, rezultat al unor investitii de US$ 100 milioane.

Tot in anul 2005 era de asteptat rezolvarea problemei POSTelecom, promisa pentru septembrie 2005, care se amana din nou.

Inceputul recesiunii telefoniei fixe nu este o deceptie, in sine. Este o normalitate in restul Europei. Neplacut este ca incepe la o densitate de numai 20%, adica un telefon la fiecare a doua familie.

ANRC a avut o prestatie in nota anilor precedenti. A continuat sa mentina tarife de interconectare mari in telefonia mobila (desi promisese ca vor fi puse pe costuri inca de la finele anului 2004), contribuind la cota de piata mare, 96%, a operatorilor GSM900.

Tarifele de interconectare prea mari, $0.1/minut, descurajeaza competitia facand ca pe termen mediu operatorii mici sa devina si mai mici.

Desi cheltuielile investitionale si operationale sunt mai mici pentru telefonia mobila (€150/SIM, 2.500SIM/angajat) comparativ cu telefonia fixa ($500/linie, 300 linii/angajat) tarifele de interconectare cu retelele mobile sunt mult mai mari, $0.1/minut, comparativ cu telefonia fixa, 2,55c€/minut, iar ANRC nu a facut mai nimic pentru a repara acesta eroare.

Din contra, la numai trei zile dupa ce MCTI a anuntat ca intentioneaza sa listeze RomTelecom la bursa, ANRC a anuntat ca intentioneaza sa micsoreze tarifele de interconectare in reteaua RomTelecom!! Aceasta s-ar putea traduce si prin micsorarea valorii de piata a operatorului RomTelecom la listare cu circa €200 milioane, statul roman, daca va vinde pachetul de 46%, ar putea pierde circa €100 milioane.

Este o nesincronizare, o inconsistenta in actul de guvernare, primul ministru avand datoria sa ceara amanarea aplicarii reducerii tarifelor de interconectare in reteaua RomTelecom pentru momentul in care RomTelecom va termina digitalizarea retelei (asa cum s-a intamplat in Ungaria, Cehia..).

La mai putin de un an de la lansarea de catre ANRC a serviciului universal se constata scaderea utilzatorilor de telefonie fixa in zonele rurale, carora le era adresata. In 2005 ANRC nu a intreprins nimic pentru intensificarea competitiei in telefonia mobila prin atragerea operatorilor virtuali.

Parca ar fi fost nevoie de o gandire liberala la ANRC ....

Dr. Nicolae Oaca Nicolae_Oaca@yahoo.com

Publicat in MarketWatch februarie 2006