Bulgaria nu va inchide centrala nucleara de la Kozlodui in urmatorii cincisprezece ani. Autoritatile de la Sofia au semnat un acord cu compania rusa Tvel, responsabila cu exportul de profil, care va livra centralei de peste Dunare combustibil nuclear pana in anul 2020.

Un acord aditional in acest sens a fost semnat cu prilejul recentei vizite efectuate in Rusia de directorul general al centralei bulgare.

Acordul precedent, semnat in 2002, prevedea alimentarea cu combustibil a doua reactoare, modelul VVER-1000, pana la sfarsitul anului 2007, cat si a doua reactoare mai vechi, VVER-440, pana la incheierea perioadei lor de exploatare.

Cele doua din urma vor trebui insa inchise de autoritatile bulgare, la solicitarea expresa a Comisiei Europene, pana la sfarsitul acestui an.

Bulgaria a inchis deja, in 2002, doua dintre cele mai vechi reactoare de la Kozlodui, pentru a se putea integra in Uniunea Europeana. Functionarea celor doua reactoare VVER-1000, mult mai noi, nu a fost luata insa in discutie de Bruxelles.

Ceea ce inseamna ca centrala de la Kozlodui ar putea ramane in functiune pana in 2020, data limita a contractului semnat cu compania rusa.

Bulgaria are de gand sa inceapa cel mai tarziu in 2012 constructia unei noi centrale nucleare, la Belene, la est de Kozlodui. Rezultatele ofertelor depuse pentru acest proiect ar trebui anuntate in urmatoarele patru sau sase luni, iar Moscova spera ca una dintre companiile rusesti va iesi castigatoare.