Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a decis actionarea in instanta a companiei Cross Lander USA Inc. pentru plata unor penalitati, estimate provizoriu la valoarea de 2,7 mil. USD.

AVAS a luat aceasta decizie ca urmare a nerespectarii de catre cumparator a unei clauze din contractul de privatizare a S.C. ARO, privind interdictia de vanzare, pe o perioada de 5 ani de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor societatii, a activelor proprietatea S.C. ARO S.A. care concura la realizarea activitatii principale.

Cross Lander USA Inc a instrainat Fabrica de Scule si Matrite, cuprinsa in Anexa la Contract care nominalizeaza aceste active.

Astfel, AVAS a notificat cumparatorul asupra nerespectarii obligatiilor contractuale si a convocat reprezentantii Cross Lander USA Inc la sediul Autoritatii, in data de 20.02.2006, pentru gasirea unor cai de conciliere cu privire la plata penalitatilor.

"In urma intalnirii nu am gasit o rezolvare amiabila a acestei probleme, astfel ajungindu-se in instanta. Conform contractului, penalitatile nu vor fi mai mici decat valoarea contabila a activului instrainat, la data iesirii acestuia din patrimoniul societatii, estimat provizoriu la 2,7 milioane dolari", se arata intr-un comunicat AVAS.

Facilitatile acordate Cross Lander USA Inc se ridica la o valoare totala de 1.726,3 miliarde ROL. Au existat, de asemenea, si foarte multe intalniri cu cumparatorul in care au fost cautate modalitatile de indeplinire a obligatiilor contractuale.

Pana la actionarea in judecata, AVAS a facut numeroase demersuri pentru a mentine in activitate societatea ARO si pentru a asigura locurile de munca ale salariatilor. Astfel, a fost adoptata O.U.G. nr. 114/2004 (aprobata prin Legea nr. 517/2004), prin care s-au acordat S.C. ARO S.A.

Campulung cvasi-totalitatea facilitatilor ce constituiau conditii rezolutorii in contractul de vanzare – cumparare de actiuni.

AVAS nu a incercat sa blocheze derularea contractului de privatizare, pana in momentul de fata fiind incheiate acte aditionale la contractul de vanzare – cumparare de actiuni tocmai pentru clarificarea unor aspecte legate de modul de realizare a angajamentelor contractuale.

Conform AVAS, cumparatorul insa a respins in mod repetat propunerile Autoritatii, de incheiere a unui act aditional, care sa presupuna o solutie de compromis privind realizarea obligatiilor investitionale.

"Este si a fost intotdeauna un contract mai mult decit controversat, fara prea multe parghii pentru a fi urmarit in procesul post-privatizare. Este insa o realitate asumata de conducerea AVAS din perioada respectiva si consfintita prin contract.

Noi avem datoria sa urmarim acest contract si clauzele asa cum sunt formulate", a declarat Razvan Orasanu, presedintele AVAS.

„Pentru diversele probleme sesizate in intocmirea acestui contract, organele abilitate s-au sesizat deja, si exista un dosar in lucru la Parchetul General, care speram sa isi gaseasca o finalitate. Noi, prin aceasta actiune, cerem cumparatorului penalitati pentru ca ni se cuvin din nerespectarea clauzelor contractuale."

AVAS a efectuat o serie de controale la ARO, ultimul fiind in perioada 1-3 februarie a.c., avand ca obiectiv analiza modului in care au fost realizate obligatiile contractuale asumate de cumparator prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni.