La Clubul Floreasca din Bucuresti s-au decernat, vineri 17 martie, premiile anuale ale Patrimoniului Romanesc, conferite de Asociatia Romana pentru Patrimoniu (A.R.P.).

In prezenta unui numar impresionant de carturari, oameni ai Bisericii, cercetatori, scriitori, editori de carti si publicatii,conducatori de organizatii cetatenesti din tara si din diaspora, a treia editie a manifestarii a laureat realizari si nume ale culturii si stiintei romanesti de azi care, insumate, constituie o adevarata "directiva de afirmare" a modelului existential romanesc si a memoriei culturale a acestui popor.

In alocutiunea rostita cu acest prilej, presedintele A.R.P., Dr. Artur Silvestri, fondatorul acestei organizatii, a vorbit despre "datoria vietii noastre, adica Binele colectiv realizat prin insumare de fapte aparent marunte care, prin insasi aparitia lor, se aduna si se oranduiesc schimband, in Romania Tainica, ciclul actual incoerent si facand sa renasca stratul traditional ireductibil".

Au fost premiate numeroase personalitati: Dan Romalo, distins cu Marele Premiu pentru contributia deosebita la studiul culturii stravechi prin volumul "Cronica geta apocrifa pe placi de plumb?"; parintii invatatori ai neamului, arhim. Justin Parvu si arhim.

Arsenie Papacioc; Tudor Opris, pentru contributia deosebita la cercetarea istoriei invatamantului romanesc; Octavian Paler, pentru ansamblul operei culturale; Emilia Comisel, pentru ansamblul operei de etnomuzicolog si pentru activitatea de cercetator dedicata mostenirii lui Constantin Brailoiu; Ivan Evseev, pentru ansamblul operei si pentru contributia in domeniul lingvisticii, etnologiei si

istoriei civilizatiei traditionale; Mircea Motrici, pentru re-editarea operei arhim.

Dionisie Udisteanu; Isabela Vasiliu - Scraba, pentru valorificarea, prin opera filozofica si hermeneutica, a valorilor traditiei nationale; Corneliu Leu, pentru ansamblul operei literare si pentru genul "romanului documentar" initiat in literatura romana; Tudor Gheorghe, pentru contributia la re-crearea folclorului muzical romanesc; Ion Longin Popescu, pentru sustinerea si afirmarea culturii

"romanilor de pretutindeni"; Gheorghe Iscru, pentru cercetarile de teoria istoriei si pentru volumul "Traco-geto-dacii, natiunea matca din spatiul carpato-danubiano-balcanic"; Revista Dacia Literara, pentru efortul de conservare a traditiei culturale majore in literatura romana; Revista Rost, pentru adeziunea la principiile civilizatiei traditionale.

Printre laureati s-a numarat si publicatia electronica AlterMedia, care a

primit "Premiul de Excelenta pentru contributia deosebita la raspandirea informatiei libere si pentru adeziunea la principiile civilizatiei traditionale".