Partidul National Liberal i-a propus marti pe Mircea Dinescu si Claudiu Secasiu pentru functia de membru in Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). Parlamentul urmeaza sa ia in dezbatere saptamina aceasta modificarea componentei Colegiului CNSAS.

Decizia liberalilor de a-l include pe scriitorul si jurnalistul Mircea Dinescu printre membrii CNSAS vine dupa ce acesta nu s-a mai gasit pe lista cu propuneri a Partidului Democrat. Dinescu a fost membru al Colegiului ca reprezentant al PD, de unde a vrut sa demisioneze dar a renuntat la insistentele lui Traian Basescu.

Acum, liberalii au apreciat ca Dinescu este un reprezentant legitim al societatii civile si bun cunoscator al activitatii CNSAS. "Noi am fost surprinsi de faptul ca PD a considerat ca domnul Dinescu nu se mai califica pentru un nou mandat si, vazand una ca asta, l-am propus noi", a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu.

"Cred ca presedintele a fost deranjat de faptul ca domnul Mircea Dinescu isi permite sa fie mai liber, asa, mai fara fes", a mai spus Crin Antonescu.

Liberalii considera ca in acest moment presedintele Traian Basescu este "mai prieten cu urmasii fostii Securitati" si de aceea au evitat sa-l mai nominalizeze pe Mircea Dinescu.

In acest sens, deputatul PNL George Scutaru a apreciat ca tot comportamentul presedintelui Basescu de sustinere a legilor provenite de la serviciile secrete face sa se creada ca "principalul amic" pe care-l are seful statului in acest moment il reprezinta serviciile secrete.

Luni, Partidul Democrat i-a propus pe Corneliu Turianu si Dan Lazea pentru obtinerea unui mandat in Colegiul CNSAS. Democratii au argumentat renuntarea la varianta Mircea Dinescu prin faptul ca acesta ar fi urmat sa fie desemnat candidat din partea PNL.

Presedintia l-a nominalizat saptamina trecuta pe Dragos Petrescu pentru functia de membru in Colegiul CNSAS, in timp ce din partea guvernului a fost preferat Constantin Ticu Dumitrescu, care cel mai probabil va fi viitorul Presedinte al Colegiului.

PSD si-a anuntat deja candidatii proprii: Cazimir Ionescu, avocata Ioana Adina Dobrescu si Florin Chiritescu. UDMR il mentine la Ladislau Csendes, la fel ca si PRM, care il propune pe Constantin Buchet.

O data finalizate nominalizarile, candidatii vor fi audiati in Parlament, pe 23 martie. Mandatul noului Colegiu al CNSAS va fi de sase ani.