AVAS a valorificat creantele detinute asupra a trei dintre societatile comerciale debitoare: Conpress Advertising, Agroservice Buftea.si Uzina Mecanica Plopeni.. Bunurile acestora au fost vandute prin licitatii publice, in urma carora Autoritatea va incasa 2 milioane USD.

Conpress Advertising, cu sediul in Constanta, era debitor al AVAS, preluat de la Bancorex. Inaintea licitatiei din 28 martie, soldul creantei era de 1.182.913,10 USD. Dupa aceasta licitatie, creanta a fost recuperata in totalitate.

Terenul viran de 1.000 mp, situat in Constanta, aflat in proprietatea garantilor ipotecari Eugen Radu Preda si Radu Mazare, a fost vandut cu pretul de 60.000 USD. Un alt teren intravilan de 5.500 mp, situat in Navodari, aflat in proprietatea garantului ipotecar S.C. Conpress Six - actuala S.C. Conpress Group S.R.L., a fost adjudecat cu pretul de 1. 079.000 USD plus TVA.

Cele 44 de chioscuri de difuzare a presei, aflate in proprietatea S.C. Conpress Holding S.R.L., au fost vandute cu 44. 400 USD plus TVA.

Pretul total de pornire pentru bunurile scoase la vanzare a fost de 528.400 USD. Adjudecatarii activelor valorificate sunt: Gafar Seren, Rezident Com S.A. si Vajloi Paul Marius.

AVAS a declansat executarea silita asupra Conpress Advertising S.R.L. deoarece nu au existat propuneri viabile si fundamentate in vederea recuperarii creantei pe care o detine asupra acestei societati.

Pe de alta parte, S.C. pentru Cercetare, Proiectare si Productie de Echipamente si Instalatii de Automatizare (IPA) Bucuresti a cumparat actiunile puse in vanzare de AVAS pentru doua institute de cercetare bucurestene: S.C. Straero S.A. si S.C. SIAT S.A.

Cumparatorul celor doua societati are activitate in domeniul cercetarii – dezvoltarii in stiinte fizice si naturale. Pana in prezent, S.C. I.P.A. S.A. Bucuresti nu a mai participat la alte actiuni de privatizare organizate de AVAS.

Cele doua institute de cercetare au fost privatizate in baza prevederilor H.G. nr. 2193/2004 pentru aprobarea Normelor privind privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea.

La Straero (Institutul pentru Calculul si Experimentarea Structurilor Aero Astronautice) S.A. Bucuresti, cumparatorul a achizitionat pachetul de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al societatii comerciale, pentru un pret de 1,8 milioane lei. Circa 50,7% din actiunile SIAT SA au fost vindute pentru 4,3 milioane lei.