Saptamina trecuta am fost cu treburi prin Oradea, unde am vazut cum lucreaza serviciile locale ale Ministerului de Interne. Prefectul de acolo a instituit o regula a celor doua ore pentru eliberarea diverselor acte. Cazierul, pasapoartele (pentru regimul de urgenta), numarul de inmatriculare pot fi primite in doua ore.

Prefectul Bolojan a facut ce ar face un out-sider calcat pe nervi de sistem odata ajuns in fruntea sa. A inlocuit ghiseele la care trebuie sa te apleci umil cu masute.

Peste tot a pus anunturi mari cum ca nu se primesc atentii, ca, daca se formeaza o coada mai mare de cinci persoane, institutia e obligata sa deschida ghisee suplimentare, ca, daca nu se respecta aceste conditii, poti suna la Prefectura sa reclami la un numar afisat.

Nu mai vorbim acum despre modele sofisticate din Occident, despre salarii incomparabile, despre ceva care suna SF pentru Romania. Vorbim despre ceva care exista la Oradea, in Romania. Dar va inselati daca va gindeati ca modelele bune se propaga de la sine.

Intimplator, intors din Bihor, am avut nevoie sa imi schimb pasaportul in Bucuresti. Am descoperit ca nu s-a schimbat nimic la celebrul serviciu de pasapoarte de pe strada Iorga. Dimpotriva, arata mai jegos, mai sfidator si mai aglomerat decit acum citiva ani.

Intr-o zi de primavara superba, cind chiar si Bucurestiul arata frumos, la Pasapoarte era o multime transpirata si nervoasa, intr-un fel de hazna militieneasca. A aparut in curte un fel de dugheana suplimentara, unde coada e la fel de mare; prilej de nesfirsite certuri cum ca "mi-am lasat rind la coada si aici". Daca incerci a doua zi, e la fel.

Ore intregi de asteptare ca sa depui actele si alte ore sa-ti ridici pasaportul, scandaluri, nervi, ghiseu unde te apleci din sale. Asta daca ai supravietuit altei cozi, de la CEC.

E deosebit de frustrant sa vezi la Oradea ca se poate, sa vezi afise cu "maximum 5 persoane", altfel se deschide un nou ghiseu, si la Bucuresti sa gasesti un fel de mini-mineriada pe holuri.

Intrebare: ce vina am eu, care platesc exact aceleasi taxe ca un bihorean? Ce vina, alta decit ca prefectul meu e o persoana incapabila? Care apare in emisiunile de life-style si o tot da inainte cu promovarea femeilor si tinerilor in politica, dar nu e in stare sa rezolve problema de la Pasapoarte.

Ar trebui sa promovam oamenii care chiar schimba ceva, ca prefectul de Bihor, care, probabil, va avea viata scurta pe post, spre deosebire de Mantale, care nu supara pe nimeni, nu schimba nimic, dar da bine pe sticla. Acest articol nu are legatura cu scandalul declansat de Ludovic Orban.

Si badarania lui Orban, si onoarea nereperata a doamnei Mantale sint subiecte stupide dupa ce stai ore in sir la coada, pe strada Iorga