Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a anuntat luni intr-o conferinta de presa ca la Secretariatul General al Guvernului a fost depus un memorandum privind vanzarea catre salariati a 8 procente din actiunile Petrom. Memorandumul este foarte posibil sa fie discutat in prima sedinta de govern din aceasta saptamina.

In memorandumul transmis Guvernului, Ministerul Economiei propune doua proceduri de vanzare a pachetului de actiuni. Prima dintre acestea se refera la vanzarea directa catre salariati, in timp ce a doua varianta prevede vanzarea catre o asociatie care le reprezinta interesele.

"Memorandumul sper sa fie discutat in prima sedinta de guvern, in aceasta saptamana", a declarat Codrut Seres.

Conform contractului de privatizare semnat de guvernul roman cu grupul austriac OMV, fostii si actualii salariati ai Petrom au posibilitatea sa achizitioneze de la stat, la acelasi pret cu cel achitat de OMV, actiuni ale companiei in limita a 8% din capitalul social.

MEC mai controleaza 40,7% din capitalul Petrom.

Contactat de Hotnews.ro, analistul economic George Vuclanescu considera ca Executivul va taragana totusi dezbaterea memorandumului si asta "pentru a da bataie de cap grupului de interese format in jurul lui Liviu Luca care doreste sa achizitioneze actiunile Petrom".

"Pentru Guvern, nu este o prioritate aceasta ordonanta pentru ca amanarea dezbaterii ar aduce mai mult disconfort celor care doresc sa puna mana pe actiuni. Incertitudinea privind definitivare tranzactiei este mai pagubitoare decat pierderea actiunilor", a explicat George Vulcanescu, ".

In ceea ce priveste implicatiile pe care le au cele doua variante propuse de Ministerul Economiei, Vulcanescu considera ca exista doua consecinte care mai mult sau mai putin vor duce la acelasi rezultat.

"Vanzarea directa catre angajati ingreuneza procesul de colectare a procentelor in favoarea grupului Luca. Prima varianta creaza totusi o verificare suplimentara menita sa impiedice trecerea directa a pachetului de actiuni spre cei care il urmaresc de mult timp", spune Vulcanescu.

"Cea de-a doua varianta, privind vanzarea catre o organizatie a salariatilor este insa controversata din punct de vedere politic. Este privita ca o canalizare directa spre obtinerea de avantaje personale a unui grup de interese din jurul federatiei sindicale condusa de Liviu Luca", a mai explicat George Vulcanescu.

Pachetul de actiuni care ar urma sa fie vindut salariatilor Petrom a fost obiectul a numeroase dispute mediatice intre liderul companiei Petrom Service, Liviu Luca, care este actionar la mai multe institutii media (Realitatea TV, cotidianele Ziua si Gardianul) si fostul patron al postului Antena 1, Dan Voiculescu.

Banca internationala de investitii Credit Suisse a cistigat recent dreptul de a intermedia tranzactia pe baza careia angajatii Petrom vor fi eligibili sa cumpere 8 la suta din actiunile companiei.

Credit Suisse va structura tranzactia pe baza dreptului fiecarei persoane eligibile de a cumpara actiunile ce ii sunt alocate, de a le pastra, vinde sau utiliza in scopul obtinerii finantarii necesare.

Totodata, pe langa asigurarea finantarii pentru persoanele eligibile, banca va considera de asemenea posibilitatea de a cumpara actiuni ca metoda de rambursare a finantarii.

Miza afacerii legate de proprietatea asupra a celor 8 procente din actiunile Petrom este una foarte mare. Salariatii au dreptul legal de a achizitiona titlurile Petrom la valoarea la care le-au achizitionat si austriecii de la OMV, adica 5 eurocenti/actiune, insa in prezent pe ringul bursei actiunile se tranzactioneaza la un pret de cel putin trei ori mai mare.

Investitia pentru pachetul de 8 la suta din actiunile Petrom este de circa 285 milioane de euro.