Aproape 50% din membrii consiliilor de administratie si din managerii organizatiilor de servicii financiare nu sunt constienti de implicatiile Directivei cu privire la Piete si Instrumente Financiare, arata un raport al KPMG International.

Desi directiva nu va fi operationala pana in noiembrie 2007, legiuitorii si organele de reglementare din statele membre trebuie sa aiba deja regulamentele necesare.

Conform analizei KPMG International, scrisa in cooperare cu „Economist Inteligence Unit", aproape 50% din membrii consiliilor de administratie si din managerii organizatiilor de servicii financiare nu sunt constienti de implicatiile Directivei cu privire la Piete si Instrumente Financiare (Markets in Financial Instruments – MiFID).

Se asteapta ca MiFID sa aiba un impact deosebit asupra intregii legislatii referitoare la serviciile financiare introdusa in ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, raportul indica faptul ca putine Consilii de Administratie au apreciat pe deplin impactul pe care aceasta Directiva cu o larga aplicabilitate este probabil sa il aiba asupra afacerilor lor atunci cand va fi pe deplin implementata in noiembrie 2007.

Raportul, bazat pe un studiu asupra unui numar de 199 de companii de servicii financiare din intreaga Europa, arata ca numai 29% din companii au desemnat un manager de proiect care sa supervizeze implementarea MiFID si doar 17% au alocat un buget in scopul pregatirii pentru MiFID.

35 % dintre repondenti au considerat ca lipsa de constientizare de catre manageri a implicatiilor cu privire la MiFID ar putea pune serios in pericol pregatirea companiilor pentru MiFID. Intr-adevar mai putin de 50% dintre repondenti au spus ca organizatia lor a revizuit macar Directiva.

Studiul a aratat ca aproape 60% dintre repondeti sunt optimisti in privinta MiFID considerand ca aceasta va aduce o oferta mai mare de produse pentru investitii, preturi mai competitive (47%) si consultanta obiectiva mai accesibila (45%) daca este implementata eficient.

Numerosi repondenti considera ca standardele comune de reglementare introduse de MiFID ar trebui sa faciliteze realizarea afacerilor in Europa (37%), ca grupurile internationale vor beneficia in urma introducerii unor standarde de conformare la nivel european (30%) si se vor inregistra cresteri in vanzarea produselor de investitii catre clientii europeni in afara pietei lor interne (24%).

Desi MiFID nu va fi operationala pana in noiembrie 2007, legiuitorii si organele de reglementare din statele membre trebuie sa aiba deja regulamentele necesare pana la sfarsitul lunii ianuarie 2007.

Studiul sugereaza ca a fost dificil pentru organele de reglementare sa comunice eficient cu electoratul lor data fiind durata indelungata a nogocierii politicilor, incertitudinile majore si schimbarea termenelor limita pentru MiFID.

Totusi este vital pentru acestia sa ia initiativa pentru a se asigura ca domeniile reglementate abordeaza in mod consecvent MiFID si sunt gata la timp.

Victor Kevehazi, Senior Partner al KPMG Romania considera ca „Fiind un element cheie al Planului de Actiune pentru Serviciile Financiare al Uniunii Europene (FSAP), destinat sa genereze o piata unica in serviciile financiare, este esential ca firmele, domeniul de activitate si organele de reglementare sa faca eforturi pentru a se asigura ca

obtin maximum de beneficii din MiFID in ceea ce priveste o reglementare europeana mai buna si mai simpla in schimbul investitiei semnificative pe care o necesita".