In urma unei anchete efectuate de catre Corpul de Control al MEC s-au descoperit nereguli in modul de achizitionare al echipamentelor. Auditul a inceput in urma cu 10 zile si s-a constatat ca exista anumite nereguli in ceea ce priveste modul de achizitionare a echipamentelor.

Corpul de control al ministerului a descoperit ca exista societati care au cumparat echipamente de joasa tensiune la preturi de 10 pana la 50 de ori mai mari decat cele reale.

Ministrul economiei si industriilor a confirmat in cadrul unei conferinte de presa ca exista suspiciuni in modul de achizitionare a unor echipamente de catre Hidroelectrica. "Exista suspiciune ca la Hidroelectrica s-au facut achizitii de echipamente de joasa tensiune pana la inceputul anului 2005.

"Este dificil de verificat parametrii acestor echipamente, mai ales ca unele dintre ele sunt in functiune", a explicat Seres.

Totodata, Seres sustine ca in prezent exista firme intermediare care cumpara energie electrica de la stat si o vand catre distribuitori la un pret mult mai mare.

"Nu e unul singur, sunt mai multi care cumpara de la stat si vand tot la stat. Acesta e motivul pentru care saptamana viitoare ne vom intalni cu producatorii si distribuitorii - companii de stat".

Conform evaluarii ministerului economiei, prejudiciile create prin achizitionarea echipamentelor de la Hidroelectrica sunt de 70 de miliarde de lei vechi.

Ministrul Codrut Seres a explicat ca o parte din echipamente, care nu au declaratii de conformitate elaborate de producatori, au fost inventariate si identificate in sistem la producatori, iar o parte au fost inlocuite sau urmeaza sa fie inlocuite.

In prezent, la cererea companiei Hidroelectrica se desfasoara un audit intern al carui scop este acela de a stabili valoarea exacta a prejudiciilor.

Dan Ioan Popescu a ocupat fotoliul de ministru al Economiei si Industriilor in perioada 2000- 2004. In prezent, fostul ministru este cercetat penal pentru dobindirea ilicita a unor bunuri in valoare de peste 46 de miliarde de lei.