Echipele de control sunt formate din reprezentanti ai Autoriatii Sanitar-Veterinare, ai Politiei, ai autoritatii judetene, ai Garzii de Mediu si ai Inspectiei Muncii. Ele urmeaza sa se actioneze cu prioritate in cele trei judetene afectate cel mai mult.

O alta masura luata la comandamentul special este urgentarea cercetarilor de catre DNA si Ministerul de Interne pentru descoperirea responsabililor raspandirii virusului aviar. Conform purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, in prezent sunt 24 de persoane cercetate penal in cazul Codlea.

“Pana aseara au fost audiate 365 de personae din unsprezece judete. Inspectoratul General de Politie Brasov a inceput o ancheta prin care se verifica daca in raza oraselor Brasov si Fagaras au fost folosite substante dezinfectante potrivite de catre societati”.

In cadrul comandamentului a fost prezentat un raport realizat de experti si specialisti condusi de profesorul academician Nicoale Manolescu. Conform acestui document actualul val de gripa aviara din Romania isi are originea pe platforma de la Codlea.

Autoritatile sustin ca au aflat de la Directia Sanitar Veterinara Brasov ca in data zilei de 11 mai au fost trimise de catre institutie probe la Laboratorul National de la Bucuresti.

Doctorul universitar Gabriel Predoi a declarat ca peste 80% din focarele din tara isi au originea prin comercializarea puilor de la firmele Betacom Silva SRL, Pati Prod si Ani Prod, unitatile respective nerespectand in nici un fel masurile de bio-securitate.

“Stabilirea originei infectiei este in continuare in cercetare. S-au descoperit pana in prezent doua posibilitati: prima este ca pasarile migratoare au fost cele care au adus virusul gripei aviare in Romania, iar cea de-a doua este legata de circulatia persoanelor, a mijloacelor de transport in general, si bineinteles de nerespectarea mijloacelor de biosecuritate”, a explicat Predoi.

Conform lui Predoi, echipa condusa de academicianul Nicolae Manolescu a identificat, in urma cu doua zile, la firma Patiprod SRL, doua gropi in care au fost depusi pui de curca care au murit in perioada 24-29 aprilie si la care - prin testele rapide - s-a identificat virusul de gripa aviara . Firma respectiva a ascuns boala.

Comandamentul de combatere a gripei aviare a luat urmatoarele masuri de prevenire, care daca nu vor fi respectate de populatie se vor da amenzi drastice:

- mentinerea obligatorie a pasarilor in curti imprejmuite; pentru nerespectarea acestei masuri amenda intre 2,5 -9 milioane de lei vechi.

- interzicerea lasarii pasarilor libere in afara curtilor; amenda este intre 2-8 milioane de lei vechi.

- interzicerea transportului pasarilor cu mijloace de transport; amenda intre 20-30 milioane de lei vechi.

- este interzisa vanzarea pasarilor din gospodariile populatiei

- proprietarul este obligat sa anunte autoritatile la orice suspiciune de boala.

- proprietarul este obligat sa amenajeze un spatiu pentru depozitarea gunoaielor provenite de la pasari