Telecomunicatiile - provocarea viitorului

In organizarea publicatiei Nine o’Clock si a domnului Radu Bogdan, miercuri 31 mai 2006 a avut loc simpzionul „Telecomunicatiile - provocarea viitorului”, moderat de analistul economic Alin Th.

Ciocarlie si avand o participare deosebita: ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy, Dan Georgescu - presedintele ANRC, Marius Catalin Marinescu, presedinte IGCTI, Richard Moat, director general Orange Romania, Piermario di Pietro, director general Telemobil, Spyridon Spyropoulos, director executiv Cosmote, Ken Campell, director marketing Vodafone, Ionel Branga, director comercial Radiocom, Valentin Popoviciu, RCS&RDS.

Care sunt noutatile cu impact asupra viitorului comunicatiilor?

Ministrul Zsolt Nagy a declarat ca negocierile pentru rezolvarea „problemei POSTelecom” sunt in plina desfasurare fara a da insa un nou termen. Negocierile par a avea in vedere transferul unui pachet majoritar si deci lansarea companiei.

Raspunzand unei alte intrebari, ministrul Zsolt Nagy a declarat ca este posibil ca si Radiocomunicatii, societate aflata in plin process de privatizare, sa fie intersata intr-o licenta 3G.

De la Catalin Marinescu, presedinte IGCTI, am aflat citeva lucruri intersante: In primul rand ca o companie romaneasca este interesata in experimentarea tehnologiei WiMAX mobila. Sa fie oare Vodafone? Apoi ca licitatia pentru licentele 3G a intrat in linie dreapta de vreme ce pe 30 mai 2006 au fost trimise la Monitorul Oficial documentele.

In opinia domnului Catalin Marinescu 31 augut 2006 ar putea fi data pentru depunerea ofertelor. Tinand sema de aceasta dar si de interesul manifestat pentru licentele 3G ne asteapta o vara fierbinte.

Si pentru ca interesul sa fie si mai mare Dan Georgescu, presedinte ANRC, a spus ca roamingul national este posibil, fapt care face licenta 3G mult mai atractiva si creaza premize pentru o puternica competitie pentru cele 2 licente care trebuie acordate.

In fine, domnul Catalin Marinescu este mai putin optimist in privinta alocarii licentelor WiMAX anul acesta, acordarea s-ar putea face cel mai tarziu la inceputul anului viitor.

Domnul Richard Moat, dirctor general Oragne Romania, a anuntat cu aceasta ocazie ca lansarea serviciilor 3G Orange va avea loc marti 6 iunie 2006. Pentru inceput servicile vor fi accesibile in Bucuresti si Timisoara. Dansul a mai mentionat ca Orange Romania este interesta de o licenta WiMAX.

Piemario diPietro, direcorul general Telemobil, a anuntat intentia de a introduce in curand servicii preplatite si instalarea de “posturi telefonice” in zonele rurale care sa ofer pe langa telefonie si transmisii de date (internet, etc.). Telemobil ramane intersat de o licenta 3G, ca dealtfel si Cosmote.

Dr. Nicolae Oaca, pentru Ager Press (nicolae_oaca@yahoo.com)