Microintreprinderile care produc bunuri materiale vor avea posibilitatea sa opteze, de la inceputul anului viitor, intre impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri sau cu 16% a profitului. Aceasta propunere a Comisiei Buget-Finante a fost acceptata miercuri de senatori, in timpul dezbaterilor pe proiectul de lege privind modificarile Codului Fiscal.

Dupa doua zile de sedinte maraton, Comisia Buget-Finante a Senatului a ajuns la o solutie de compromis privind Codul Fiscal, menita sa ii linisteasca pe reprezentantii IMM-urilor.

La dezbateri au fost depuse initial trei amendamente pentru impozitarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Presedintele comisiei, Varujan Vosganian a propus ca la microintreprinderi sa se mentina procentul de 3% pe cifra de afaceri, iar firmele care nu fac parte din aceasta categorie sa fie impozitate cu 16% pe profitul obtinut. Amendamentul nu a obtinut numarul de voturi necesar pentru a fi aprobat.

La rindul sau, senatorul PRM, Gheorghe Funar a propus o alta solutie si anume impozitarea pe profit cu 5% a tuturor categorilor de IMM. Nici aceasta propunerea nu starnit interesul membrilor comisiei pentru adoptare.

In timpul dezbaterilor pe tema procentelor de impozitare, senatorul PC, Silvia Ciornei a plusat printr-o propunere care prevede ca microintreprinderile care au activitate productiva sa poata opta, de la 1 ianuarie 2007, fie pentru un impozit de 1,5% pe cifra de afaceri, fie de 16% din profit.

„Am propus aceasta solutie care, la baza, a fost ideea domnului George Copos care sustinea o impozitare pe cifra de afaceri a microintreprinderilor cu 3%, dar, pe parcursul discutiilor din comisie, am schimbat si am venit cu amendamentul care a fost aprobat de colegii mei”, a explicat Ciornei.

Si presedintele comisiei, Varujan Vosganian a aprobat in final amendamentul propus de Ciornei. „Dorim astfel sa nu existe nici un dubiu ca nu dorim dezvoltarea micilor intreprinderi. Pentru cele care nu fac parte din aceste categorii urmeaza sa se plateasca impozit de 16% pe profit“, a adaugat Vosganian.

Microintreprinderile sunt firme cu pana in 10 angajati si o cifra de afaceri de maxim 100.000 de euro pe an. In prezent, acestea pot alege intre varianta impozitarii cu 16% a profitului sau cu 3% a cifrei de afaceri.

Daca Parlamentul va aproba amendamentul senatorului conservator microintreprinderile care produc bunuri materiale vor avea posibilitatea sa opteze, de la inceputul anului viitor, intre impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri sau cu 16% a profitului.

In proiectul de lege privind modificarile Codului Fiscal, Ministerul Finantelor Publice propune impozit pe profit 16% pentru toate categoriile de microintreprinderi. Ministrul Sebastian Vladescu nu a fost de acord cu acest amendament si a declarat ca isi va sustine punctul de vedere in continuare si la Camera Deputatilor.

Codul Fiscal cu modificarile aduse de comisia buget-finate urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, apoi va fi trimis catre Camera Deputatilor care dupa dezbatere va adopta varianata finala.