Trupul neinsufletit al sublocotenentului post-mortem Gheorghita Ionel Dragusanu, cazut la datorie in Afganistan, a fost adus, joi seara, in tara. Aeronava C-130 Hercules, a Fortelor Aeriene Romane, cu care a fost transportat acesta, a sosit in jurul orei 23.00 pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta, unde a avut loc un ceremonial militar si religios.

Presedintele i-a conferit post-mortem, lui Ionel Gheorghita Dragusanu, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler pentru militari cu insemne de razboi. Pe tot parcursul ceremoniei militare si religioase, decoratia a fost stransa la piept de fetita sublocotenentului, Diana Dragusanu, de 12 ani.

Traian Basescu si-a stapanit cu greu emotiile si s-a incheiat discursul cu vicea gatuita, cerind iertare fetitei lui Ionel Dragusanu. La final, le-a imbratisat pe mama, sotia si fiica ostasului.

Potrivit Ministerului Apararii, joi dimineata, a avut loc o slujba religioasa pe aeroportul din Kandahar, la care au participat comandanti si militari din detasamente ale Fortele Coalitiei, pentru a-i da un ultim onor sublocotenentului post-mortem Ionel Gheorghita Dragusanu.

Primul detasament al Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi” care au incheiat misiunea de sase luni, in cadrul Operatiunii Enduring Freedom VIII, va sosi in tara odata cu trupul neinsufletit al sublocotenentului post-mortem.

Ionel Dragusanu, de 38 de ani, a fost ucis, in cursul noptii de luni spre marti, intr-un incident petrecut in sudul Afganistanului, in apropierea bazei militare din Kandahar.

El era incadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001. Era casatorit si avea un copil.

In incident au fost raniti patru militari romani. Trei dintre ei, sublocotenentul Dinu Razvan Manoila, sergentul Laurentiu Serban si sergentul Costinel Valerica Slaniceanu sunt internati la un spital din Germania.

Slaniceanu, are politraumatisme craniene, rani la picioare si pe corp si este, in continuare, in stare critica.

Al patrulea militar ranit, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu este in afara oricarui pericol si ramane sub supravegherea medicilor bazei din Kandahar.