Analistul economic, George Vulcanescu, spune ca Guvernul poate sa majoreze deficitul bugetar pentru ca tara noastra nu are un acord cu FMI dar atrage atentia ca este foarte important cum vor fi cheltuiti banii.

“Cred ca aceasta decizie este impulsionata si de faptul ca au mai ramas sase luni pana la integrare si faptul ca nu avem un acord cu fondul monetar permite Guvernului sa majoreze acest deficit. Polonia si Ungaria au facut asta de mult timp si au avut succes.

Important este ca banii sa fie foarte atent distribuiti, trebuie o monitorizare foarte atenta a cheltuielilor”, a declarat pentru HotNews.ro George Vulcanescu.

Analistul atrage, insa, atentia ca daca banii nu vor fi cheltuiti pentru investitii, masura nu va avea succes.

“Important este sa facem investitiile si ele pot avea cat de cat rezultate pozitive. Perioada este foarte scurta si trebuie foarte atent monitorizata pentru ca, un eventual derapaj, ar intra sub lupa Uniunii Europene dupa 2007”, considera Vulcanescu.

Analistul considera ca BNR isi armonizeaza politica cu cea a Executivului pentru a atinge rata inflatiei de 4% propusa pentru 2007.

“Politica BNR nu putea sa fie mai presus de politica Executivului. In

aceasta nota se incadreaza si decizia de ieri a BNR de a majora dobanda privind politica monetara la nivelul de 8,75% pe an. BNR a pregatit terenul in vederea astuparii eventualelor puseuri inflationiste date de majorarea deficitului bugetar”, spune George Vulcanescu.