Nemultumit peste masura de prezent, insa optimist pe termen scurt, romanul a auzit de institutiile europene chiar daca nu stie prea bine cum functioneaza. In plus, pentru el Uniunea Europeana inseamna in primul rand libertate de circulatie, prosperitate, pace si democratie, reiese din ultimul Eurobarometru realizat la solicitarea Comisiei Europene.

Datele de anul acesta nu difera deloc de cele din 2005, asta in ciuda campaniilor de informare.

Conform Eurobarometrului, starea de spirit a romanilor la inceputul anului 2006 este foarte aproapiata de cea avuta cu un an inainte: nemultumire fata de prezent (56% dintre respondentii din Romania, fata de 18% in Uniunea Europeana), optimism moderat legat de viitorul apropiat (39%, comparativ cu 35% in UE) dar un optimism accentuat, prin raportare la situatia de peste cinci ani (52%, comparativ cu 40% in UE).

“Aceasta forma de raportare la realitate, pe care eu o denumesc optimism dinamic este specific numai romanilor”, a declarat profesorul Dumitru Sandu care a oferit o interpretare a datelor pentru Romania.

“Faptul ca romanii sunt nemultumiti in prezent, dar optimisti pe termen scurt reprezinta un potential de actiune, de dinamica sociala foarte mare care va putea fi exploatat numai daca si institutiile statului vor lucra foarte bine”.

Tot din Eurobarometru reiese ca, spre deosebire de locuitorii din statele membre ale UE, romanii sunt foarte increzatori in institutiile europene. In timp ce romanii au in proportie de 68% incredere in Uniune, cetatenii tarilor ce au aderat in 2004 au incredere doar in procent de 60%, in timp ce locuitorii Europei celor 15 au cel mai scazut nivel- 45%.

Raportul se schimba insa radical cind vine vorba de increderea in justitie. Romanii ramin in continuare mefienti fata de aceasta institutie (doar 34% au incredere), in timp europenii cred in proportie de 50%.

Conform sondajului, romanii sunt interesati in primul rand de temele economice - situatia economica, costul ridicat al vietii, somajul si infractionalitatea. Situatii similare se mai intalnesc in Bulgaria, Grecia, Portugalia sau Letonia, adica statele europene cu cel mai scazut nivel al PIB.

Informarea elementara a romanilor despre Uniunea Europeana se mentine la niveluri apropiate celor de anul trecut, mai exact sub 30%. Romanii, ca si restul europenilor, se informeaza despre UE mai ales de la televizor (peste 70%).

Spre deosebire insa de cetatenii UE, romanii se informeaza mai putin din presa (25% fata de 41% in Uniune) si doar in proportie de 15% de pe internet (fata de 46% in UE).

In schimb, romanii ramin printre cei mai religiosi europeni. Mai exact, prezenta saptaminala la serviciile religioase este in proportie de 22% in cazul nostru, comparativ cu 15% in Europa celor 15. In schimb, europenii din ultimul val al extinderii au un procent de 36%.

Barometrul este mult mai bogat in date statistice si implicit in concluzii si, conform insarcinatului cu afaceri al Delegatiei CE in Romania, Giorgio Ficarelli, va fi folosit la elaborarea unor noi strategii de comunicare cu cetatenii europeni.

“E mare nevoie de informatii si dezbateri in noile state membre ale UE sau in cele care urmeaza sa se alature, precum Romania. In acelasi timp, Barometrul arata ca aderarea Romaniei ar putea constitui si o infuzie de entuziasm si optimism, o gura de aer proaspat in aceasta etapa complexa a constructiei europene. Europa are si ea nevoie de Romania”, a declarat Giorgio Ficarelli.

Raportul national privind Romania face parte din cercetarea Eurobarometru care s-a desfasurat in perioada 27 martie-1 mai 2006 la nivelul celor 25 de state membre UE, plus Bulgaria, Croatia si Turcia. Au fost intervievati un numar de 1007 romani, fiind folosit un esantion reprezentativ la nivel national. Marja de eroare este de +/-3%.