Incalzirea globala ar putea afecta turismul tarilor de la Marea Mediterana ca urmare a incalzirii plajelor pana la un nivel ce ar face imposibila orice activitate turistica, se arata intr-un studiu anglo-olandez publicat in Journal of Sustainable Tourism.

Potrivit studiului, in 2080 turistii din Marea Britanie si Germania ar putea gasi un climat mult mai bun in tarile de origine, plajele Marii Mediterane urmand a deveni impracticabile.

Peste 100 de milioane de oameni, in special din nordul Europei viziteaza anual tarile cu deschidere la Marea Mediterana, banii cheltuiti depasind 100 de miliarde de dolari.

Tarile direct afectate, vor fi Spania, Grecia, Italia, Maroc si Franta.

„Oamenii nu vor sa mearga in vacante in cautarea soarelui si a marii penru ca ulterior sa fie nevoiti sa stea la umbra din cauza caldurii” a declarat David Viener, un expert in clima de la Universitatea East Anglia,

Chiar in acest an valul de caldura ce a lovit Europa i-a facut pe turistii din Scandinavia sa realizeze ca temperaturile de acasa nu difera foarte mult de cele din zona mediterana.

Specialistii sustin ca pana in 2100 temperatura globala va creste cu valori cuprinse intre 1.4 si 5.8 grade Celsius lucru care va aduce cu sine inundatii, alunecari de teren si valurti de caldura fara precedent.

In luna august 2005, In Europa, peste 25 de mii de persoane si-au pierdt viata din cauza caldurii, din care 15 mii numai in Franta.