Directorul demisionar SIE, Gheorghe Fulga a fost audiat marti, de catre comisia de specialitate a Parlamentului. In urma discutiilor, parlamentarii au decis ca demisia sa a fost una de onoare si nu a fost influentata in niciun fel nici de presedinte si nici de fuga lui Omar Hayssam din tara.

Mai mult, vicepresedintele comisiei pentru controlul activitatii SIE, Constantin Nita (PSD) sustine ca problemele de-a lungul timpului de la Serviciul de Informatii Externe l-ar fi determinat pe Fulga sa demisioneze.

“Au fost ani in care s-au obtinut succese la SIE si au fost ani in care au fost si insatisfactii pe care domnul Fulga le-a materializat in aceasta demisie, fiind un act de vointa personala”, a explicat vicepresedintele comisiei, Constantin Nita.

Potrivit vicepresedintelui comisiei parlamentare, fuga lui Hayssam din tara a fost doar “cireasa de pe tort”, care l-a facut pe Fulga sa-si dea demisia.

Si parlamentarul PRM, Daniela Buruiana considera ca demisia lui Fulga este una “de onoare si irevocabila”. Buruiana a declarat ca, in prezent, Gheorghe Fulga asteapta hotararea Presedintiei si a cele doua Camere "pentru ca dansul nu mai doreste intoarcerea in SIE".

Pe de alta parte, dupa mai bine de doua ore de discutii, membrii comisiei parlamentare au decis ca Serviciul de Informatii Externe nu are nicio responsabiltate in cazul fugii lui Omar Hayssam.

“Atributiile SIE sunt exclusiv in afara teritoriului tarii si, prin urmare, responsabilitatea fugii lui Omar Hayssam nu cade in atributiile institutiei”, a explicat Constantin Nita.

Membrii comisiei de control al activitatii SIE au decis ca responsabilitatea gasirii institutiilor vinovate de fuga lui Omar Hayssam, ii revine de acum inainte comisiei de ancheta ce va fi infiintata la nivelul celor doua Camere.

De asemena, parlamentarii din comisia de control a activitatii SIE au mai discutat si despre necesitatea schimbarii legiilor sigurantei nationale si intarirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informatii.

“Membrii comisiei au cazut de acord ca sunt responsabilitati care nu se asuma de nicio institutie si atunci este nevoie ca, prin pachetul de legi, sa se stabilieasca foarte clar, pe fiecare serviciu de informatii, care sunt responsabilitatile SRI, SIE si a celorlalte servicii de informatii care functioneaza in diferite ministere”, a mai precizat Nita.

Vicepresedintele comisiei a mai declarat ca este necesara si intarirea controlului asupra serviciilor de informatii pentru ca, in acest moment, comisiile de control fac “doar simpozioane neexistand un control efectiv al acestor servicii”.

“Trebuie sa modificam hotararile de functionare ale acestor comisii, in sensul imbunatatirii activitatii prin crearea de parghii de control mult mai serioase” a declarat vicepresedintele comisie parlamentare de control a SIE.

Sefii SRI, SIE si DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, au demisionat in 21 iulie , din cauza situatiei create in urma eliberarii lui Omar Hayssam.

Saptamana trecuta, si seful demisionar al SRI, Radu Timofte, a fost audiat, de Comisia parlamentara de control a activitatii SRI, unde a dat explicatii privind modul in care SRI a fost implicat in disparitia omului de afaceri Omar Hayssam.

De asemenea, si fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, chestorul Virgil Ardelean, a fost audiat de Comisia pentru aparare din Senat, pentru a explica de ce a demisionat din functie.