In Ucraina, dupa patru luni de blocaj politic, presedintele Viktor Iuscenko a acceptat un compromis: l-a nominalizat pe fostul sau rival, Viktor Ianukovici, exponentul comunismului de la alegerile prezindetiale, in functia de prim-ministru. La aceasta intelegere s-a ajuns dupa indelungi negocieri, acordul parafandu-se peste capul Iuliei Timosenko, care a anuntat imediat ca se retrage in opozitie.

Considerat un politician pro-rus, Ianukovici si-a numit relatiile cu Uniunea Europeana, Statele Unite si Rusia drept "prioritare" si se apreciaza ca el va reusi sa redreseze relatiile cu Moscova si poate chiar sa obtina conditii mai bune in ceea ce priveste pretul la gaze.

"Trebuie sa incetam sa ne certam cu vecinii nostri si sa invatam sa discutam cu respect", a spus Ianukovici, intr-un interviu publicat de ziarul oficial Rossiiskaia Gazeta si preluat de France Presse. El a insistat, in acelasi timp, ca Moscova este "un partener important" pentru noua putere de la Kiev.

De altfel, Rusia nu a reactionat oficial la investirea lui Ianukovici. La Washington, in schimb, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca Ianukovici a obtinut nominalizarea pe cale democratica si ca administratia Bush intentioneaza sa lucreze cu guvernul acesteia.

Intre timp, "Blocul Iulia Timosenko", care dispune de 129 de deputati in Rada Suprema, a anuntat deja ca va face o opozitie radicala.

In vestul tarii, acolo unde "Ucraina Noastra" si "Blocul Iulia Timosenko" s-au situat pe primele locuri in alegerile din martie, s-au auzit deja acuzatii de tradare la adresa presedintelui Iuscenko si a partidului care-l sustine.