Presedintele Parlamentului palestinian, Aziz Doweik, membru al miscarii islamiste Hamas, a fost arestat, sambata seara, de armata israeliana la Ramallah, scrie AFP.

El a fost retinut la domiciliul sau din Ramallah, de catre armata israeliana care a facut o incursiune in oras, a declarat seful de cabinet al lui Doweik, Abdelqaher Srour.

Sotia lui Doweik a povestit ca, in timpul arestarii, militarii au confiscat doua computere si documente ale Consiliului Legislativ Palestinian.

Doweik, in varsta de 58 de ani, a fost ales presedinte al Consiliului Legislativ Palestinian in februarie, dupa victoria Hamas in fata Fatah, in alegerile legislative din ianuarie.

Un responsabil al armatei israeliene a confirmat arestarea: "L-am arestat pentru ca este vorba despre un lider al Hamas, care este o organizatie terorista".

El a adaugat ca masura are legatura cu arestarea, la 29 iunie, a 64 de lideri politici ai miscarii, intre care opt ministri si 26 de deputati.

Acestia au fost retinuti in cadrul unei vaste campanii israeliene impotriva Hamas, declansata dupa rapirea, in 25 iunie, a unui soldat israelian la granita dintre Israel si Fasia Gaza.

Negociatorul-sef palestinian, Saeb Erakat, a condamnat arestarea lui Doweik si a cerut eliberarea sa si tuturor celorlalti deputati arestati de Israel.

Inainte de a fi ales membru al Parlamentului, Doweik era profesor de geografie la Universitatea Al-Najah din Nabluz, in Cisiordania.

El a mai fost arestat, pana acum, de cinci ori de israelieni. El se numara printre cei 400 de palestinieni exilati de statul evreu, in 1992, in sudul Libanului.

Guvernul palestianian a protestat, duminica, intr-un comunicat, impotriva arestarii presedintelui Parlamentului palestinian.

“Condamnam ferm arestarea lui M. Doweik de guvernul (n.r. israelian) de teroristi care vor sa paralizeze sistemul politic si viata palestinienilor”, scrie comunicatul citat de AFP.