Seamana cu o vanatoare de vrajitoare! Nume de politicieni care apar prin ziare ca fiind colaboratori ai Securitatii. Nume de jurnalisti care sunt deconspirati tot prin ziare. Se cere deconspirarea primarilor, consilierilor locali, membrilor de partide, dascalilor, preotilor. CNSAS a devenit cea mai cunoscuta institutie din Romania.

Este luata cu asalt de cei care aduc sau trimit prin posta liste cu sute de nume ce trebuie analizate, cautate, deconspirate. "Parlament mai curat!", "Clasa politica mai curata!", "Invatamant mai curat!". Initial ai un sentiment de exagerare! Iti spui ca e prea mult.

Te gandesti ca CNSAS nu va avea capacitatea de a analiza tot ce se cere! De fapt, toate aceste actiuni ar trebui sa ne bucure! Inseamna ca ne pasa. Nu ne-am oprit doar la politicieni.

Vrem sa stim mai mult! Se intampla acum ceea ce trebuia sa se intample cu 16 ani in urma! Atunci "n-a fost sa fie"! Poate pentru ca, in nebunia acelei perioade, nu am stiut ce sa facem mai intai cu libertatea obtinuta. Probabil ca nici nu am fi stiut ce sa facem daca aflam numele celor care colaborasera cu Securitatea.

Probabil ca, in acea ura care ne stapanea atunci, am fi recurs la linsajul in piata publica. Acum insa ura s-a estompat. Poate tocmai de aceea a venit momentul in care "buba" a spart. Este adevarat ca multi se vor folosi de aceasta mizerie pentru a se razbuna pe diferite persoane. Dar este bine ca exista aceste valuri de solicitari. Inseamna ca pe oameni inca ii mai intereseaza.

Inseamna ca vor sa stie! Ca vor sa clarifice acel trecut pentru a merge mai departe. Sigur, ca intotdeauna, romanul exagereaza! CNSAS se sufoca.

Dar CNSAS nu ar trebui sa se simta sufocat, ci ar trebui sa se alimenteze cu aceste guri de oxigen pe care le primeste acum si de care nu a avut parte in primii sase ani de existenta! Pentru ca degeaba se cerea atunci deconspirare daca serviciile secrete detinatoare de arhive pusesera la pastrare dosarele din arhive, sub pretextul ca tin de siguranta nationala! Acum au inceput sa le dea! De ce

timp de 16 ani aceste dosare au tinut de siguranta nationala, iar dupa 16 ani, nu? De ce dosare de urmarire tineau de siguranta nationala? Si de ce cele de turnator erau catalogate la fel? In ce conditii au fost ele secretizate? Politic sau nu? Va veni momentul in care cei care au secretizat dosarele vor fi nevoiti sa dea socoteala.

Cert este ca buba a spart, cu tot ce implica acest lucru! Chiar daca s-a declansat o isterie a deconspirarilor, chiar daca se vor arunca nume grele prin mass-media, chiar daca unii si altii se vor folosi de asta si vor scoate dosare tinute la sertar atata timp! CNSAS nu are altceva de facut decat sa isi faca treaba cat mai bine! Macar acum!