Cu toate ca in fiecare oras al lumii se consuma alcool, sunt unele care exceleaza la acest capitol. Pentru a judeca daca un oras este capabil sa ofere locuri de consumat alcool si sa indemne spre astfel de distractii, trebuie luate in calcul mai multe considerente. Si asta pentru ca vrem sa facem un Top 10 al acestor orase.

Orasul trebuie sa fie unul prietenos, stabilimentele de acest gen sa fie numeroase, iar bautura trebuie sa circule liber.

Numarul 10 - Dublin, Irlanda

Irlandezii si-au castigat reputatia de mari consumatori de bauturi alcoolice, ceea ce iti da ocazia sa mergi la sigur daca vrei sa te duci undeva si sa amesteci bauturile. Patria berariei Guinness se la Poarta St. James si a mii de pub-uri, Dublin nut e lasa sa pleci fara a fi fost macar o data mahmur.

Pub-urile se inchid la 11:30 p.m. in timpul saptamanii si la 12:30 a.m in week-end-uri, in timp ce majoritatea cluburilor de noapte servesc bauturi alcoolice pana la orele 2:30 a.m. O sa platesti in jur de 5$ pentru o halba si intre 5 si 8$ pentru cocktailuri.

Daca esti in Dublin NU trebuie sa ratezi "The Porterhouse" - primul pub din Dublin.

Numarul 9 - Tokyo, Japonia

Locurile unde poti consuma alcool sunt practice unul langa altul in cel mai frumos si reprezentativ oras al Japoniei. Intre ele recunoasteti pub-uri britanice, berarii germane, baruri pentru pasionatii de sport, cluburi cu hostess-uri, baruri unde se bea doar vin si, bineinteles, baruri karaoke.

Cea mai populara bautura este berea, o piata dominate de Kirin, Sapporo si Asahi; cu toate acestea, whisky-ul este si el o bautura extrem de populara. Sa bei aici este destul de scump, o bere costand intre 5 si 8$.

Daca esti in Tokyo NU trebuie sa ratezi Sohos Omotesando.

Numarul 8 - Amsterdam, Olanda

Reputatia acestui oras il precede, si iata de ce. Toata lumea iese din casa in permanenta, iar barurile si pub-urile sunt pline ochi 7 zile din 7, facand ca o oprire intr-unul din ele sa fie de neuitat. Cele mai populare locuri sunt Leidse si Piata Rembrandt, unde localurile sunt din abundenta.

Districtul luminilor rosii ofera si el placeri de acest gen, reprezentativ fiind aici localul lui Durty Nelly si Last Waterhole. Dupa ce savurezi o bere rece poti sa incepi o scurta plimbare pentru a vedea de ce districtul luminilor rosii este atat de faimos.

Berea este cea mai consumata bautura alcoolica, iar variaza intre 3 si 7$ pentru o halba.

Daca esti in Amsterdam NU trebuie sa ratezi The Bulldog Mack - indiferent ca stai inauntrul barului sau la o masa langa canal, aici poti intalni si localnici si turisti ce incearca sa se simta bine.

Numarul 7 - Sydney, Australia

Din acest top nu putea sa lipseasca superbul si interesantul oras australian, Sydney. Localnicii sunt prietenosi, iar orasul pune la dispozitie extreme demulte stabilimente unde localnicii sau orasenii se pot destrabala. Orasul gazduieste Hotelul Lord Nelson, cel mai vechi pub de pe aceste meleaguri, el aparand in 1841.

Acest gen de localuri este preferat de cei ce vor sa bea multe cocktail-uri sau vreo 12 beri. Trebuie insa sa fiti atenti la buzunare; bautura nu este deloc ieftina: berea ajunge pe la 8$, iar pentru un cocktail scoti cativa dolari peste aceasta cifra.

Daca esti in Sydney NU trebuie sa ratezi The Blu Horizon - ai o priveliste minunata asupra portului Sydney si vei avea in jur o multime pestrita ce vrea mereu sa petreaca.

Numarul 6 - Madrid, Spania

Madrid este cel mai active oras al unei tari recunoscuta pentru viata de noapte activa. Mii de baruri si restaurante ofera bautorilor o vasta gama de produse si servicii. De la baruri traditionale si pana la cluburi chic, Madrid are cate ceva pentru fiecare. Multi turisti incep seara in barurile traditionale, doar pentru a o continua mai apoi in cluburile selecte si aglomerate.

Foarte multe asemenea localuri sunt deschise toata noaptea si organizeaza petreceri extravagante.

Este destul de ieftin sa bei in Madrid, cu toate ca ce este in cluburi este supraevaluat ca pret. Majoritatea barurilor pretend 3 sau 4$ pentru o bere, iat vinul poate fi gasit la doar cativa dolari in plus.

Daca esti in Madrid NU trebuie sa ratezi Taberna Las Gabrieles - un bar istoric ce era pe vremuri refugiul toreadorilor si gazduia discutii pe teme politice. Martea sunt spectacole de flamenco, asa ca mergeti neaparat, merita.

Numarul 5 - Sao Paulo, Brazilia

Cu toate ca majoritatea oamenilor spun Rio cand vine vorba de Brazilia, Sao Paulo este centrul cultural al tarii. Cluburile invie noaptea si multimi de oameni invadeaza barurile. Cluburile de dans sunt foarte populare, iar DJ-ii ne ofera orice tip de muzica. Cele doua disctrice mai importante sunt Rua 13 de Maio si Jardins.

Sa nu care cumva sa va uitati portofelul. Taxa de intrare in majoritatea cluburilor se ridica la cifra de 20 de dolari, iar bauturile costa intre 1 si 4.50$, dar pot sa ajunga si la 10$. Unele cluburi include in pretul de intrare si bautura. Bautura mai ieftina gasiti in baruri, dar nu te duce prea departe de multimea de oameni. Orasul este unul periculos noaptea.

Daca esti in Sao Paulo NU trebuie sa ratezi Apollinari - acest club ofera mancare excelenta si DJ bine pregatiti, dar este cel mai cunoscut pentru multimea de oameni ce se inghesuie pe ringul de dans.

Numarul 4 - Praga, Cehia

Cu toate ca Praga nu mai este ce era inainte, din punct de vedere turistic, ramane in topuri pentru aproape orice, si deci inclusive pentru subiectul tratat de noi. Pub-urile si barurile sunt peste tot, iar orasul este la fel de prietenos ca oricare altul din Europa.

Si turistii sunt prietenosi si relaxati cand sunt aici: cine nu ar fi prietenos si vesel intr-un oras in care un litru de Pilsner il gasesti la 1 dolar aproape in orice local? Mai mult, berea este una tare, de obicei avand intre 10 si 14% concentratia de alcool.

Exista bineinteles si localuri ce incearca sa faca bani buni de pe urma turistilor, si asta prin dublarea sau triplarea preturilor normale. Multe baruri au preturile afisate doar la intrarea in stabiliment.

Daca esti in Praga NU trebuie sa ratezi clubul si barul Lavka - terasele cu vedere la rau sunt perfecte pentru a sta relaxat la un cocktail, iar ringul de dans din interior este unul dintre cele mai bune din oras.

Numarul 3 - Cancun, Mexic

Studentii si cei ce cauta paradisul si linistea sa viziteaza aceasta locatie de foarte multi ani. Sa stai la plaja cu o marguerita si apoi sa te pregatesti pentru viata de noapte, care abunda in tequila si vin la lumina lunii, sunt cateva mici bucurii ale celor ce vin aici.

Cluburi si baruri gasesti la tot pasul, iar unii comercianti lasa pretul bauturilor pana la 1$, pentru a atrage cat mai multi clienti. Daca esti in Cancun NU trebuie sa ratezi Coco Bongo - unul dintre cele mai populare localuri din Cancun, iar fara show-urile de aici nu ar mai fi la fel.

Numarul 2 - Istanbul, Turcia

Acum circa 10 ani Praga a devenit bijuteria abia descoperita a Europei. Istanbul a preluat acest "calificativ" in ultimii ani.

Ca sa nu mai spunem ca este si ieftin aici: o bere este mai putin de 2$, dar asta probabil ca nu va mai dura mult, avand in vedere afluxul de turisti atras de acest oras tipic oriental. Beyoglu este centrul vietii de noapte si cu toate ca tema barului se schimba des, sunt teme foarte indragite, precum Dulcinea, Madrid si Kaktus.

Daca esti in Istanbul NU trebuie sa ratezi Reina - cu toate ca este cam pretentios, acest complex gazduieste multe restaurante si baruri si ofera o frumoasa priveliste, si anume podul de peste Bosphor.

Numarul 1 - Munchen, Germania

Simplu de la un cap la altul, Munchen atrage bautorii ca un magnet. Aici berea este stapana si este servita in cani uriase, cat coapsa unui adult. In Munchen, turistii sunt indemnati sa bea cat de multa bere pot, asa ca starea de euforie este garantata.

Cunoscut in principal pentru sarbatoarea toamnei, Oktoberfest, berariile sunt pline tot timpul anului. Daca vreti atmosfera de festival, mergeti in aprilie la Volksfest, care se tine pe taramul Oktoberfest-ului.

Daca esti in Munchen NU trebuie sa ratezi The Lowenbrau Keller si Paulaner am Nockerberg - aceste gradini vechi de baut bere solidifica legenda Oktoberfest-ului si ofera o experienta de baut bere specific nemteasca.