Colegiul CNSAS a inceput, marti, audierea politicienilor, ale caror dosare au fost desecretizate. La sediul CNSAS au sosit pe rand senatorul UDMR Sogor Csaba, democratul Cristian Radulescu, Mona Musca, senatorul PC Radu Terinte.

Dupa pelerinajul la CNSAS, politicienii audiati au sustinut ca nu au facut politie politica. Politologul Stelian Tanase declara pentru HotNews.ro ca actuala lege permite oricarui informator sa spuna ca nu a facut politie politica.

Tanase atrage atentia ca:" Legea e pacatoasa cu distinctia dintre securitate ca securitate si securitatea ca politie politica, pentru mine e tot una...asa s-a creat un subterfugiu prin care orice informator, oricate note informative ar fi dat spune ca nu a facut politie politica."

Comentariul vine in contextul in care toti politicienii audiati la CNSAS au declarat la unison ca nu au facut politie politica. Verdictul va fi dat insa peste doua saptamani.

Sogor Csabo, senator UDMR:” Nu am dosar de retea...nu am facut politie politica”

Senatorul UDMR a explicat la iesirea din CNSAS ca avut de 6 ori interogari cu securitatea si de 3 ori a fost necesar sa semneze declaratiile.

El a fost chemat de securitate in cazul Laszlo Tokes, pentru a se vedea daca a atentat la siguranta statului:” M-am vazut cu Tokes care era dat afara din biserica si trebuia sa spun ce am discutat cu el”. In cea de a doua declaratie Csabo trebuia sa promita ca nu va mai colabora si complota cu Tokes si nici cu altii impotriva statului socialist.

Senatorul UDMR, a conchis: “Voi contesta decizia CNSAS daca se va spune ca am facut politie politica sunt sigur ca nu am facut politie politica”.

Cristian Radulescu, deputat PD:” Nu am semnat note informative,erau niste relatari ale discutiilor... si asta nu este politie politica”.

Deputatul PD a explicat ca in cazul lui este vorba de un dosar mai special care dateaza din perioada anului doi de studentie. Dosarul contine niste niste note ale unui ofiter special anti-tero referitoare la un cetatean arab cu care statea in acea perioada in camera:” Este un dosar din arhivele unei unitati speciale, cetateanul respectiv era seful unei organizatii teroriste arabe. Am avut 2-3 intalniri cu acest ofiter”.

Mona Musca: “Nu am constientizat ca am colaborat cu securitatea”

Ultima care a iesit de la audierile CNSAS a fost deputatul Mona Musca. Ea a declarat ca au fost gasite doua note informative.

Desi nu-si aminteste ca ar fi scris acele note informative, Musca se lauda ca in ele se regasesc caracterizari pozitive la adresa a doua colege de facultate si considera ca este o dovada a bunei sale credinte.

“Nu au aparut cele 15 note ci doar doua note in care se vorbeste foarte frumos despre doua persoane ele imi sunt mie atribuite si sunt ale mele, cel putin asa am recunoscut Sunt semnate cu numele Dana si sunt chestiuni foarte frumoase despre doua persoane de acolo. Cred ca este vorba despre o secretara si o doamna care lucra acolo”.

Mona Musca nu-si aminteste cate note informative a dat securitatii, motivand ca era in plin divort in aceea perioada. Mai mult, cea care a semnat angajamentul cu securitatea a declarat ca nu a constientizat nici o clipa ca a colaborat cu organul represiv al aparatului socialist.

“Nu imi mai aduc aminte cate note informative am semnat, eu eram atunci in plin divort. Nu imi aduc aminte de acum 30 de ani.(...)Nu am constientizat nici atunci si nici acum ca este vorba de o colaborare cu securitatea, ci am crezut ca este vorba de obligatiile mele de serviciu din procedura lucrului cu studentii straini.”

Mircea Dinescu, membru CNSAS " Suntem in plina diversiune"

Dupa terminarea audierilor de la CNSAS, Mircea Dinescu a declarat ca nu s-a luat nici o decizie, pentru ca inca se mai asteapta documente de la SRI. Ragazul este necesar pentru ca membrii CNSAS sa fie siguri ca nu exista note suplimentare:”s-a facut o cerere catre SRI sa ni se spuna daca mai au documente”.

Mircea Dinescu a vorbit chiar de o diversiune, precizand ca CNSAS afla uneori din presa unde sunt dosarele de politie politica:” la justitie sunt cele mai multe dosare de politie politica.. Am aflat din presa ca sunt ascunse pe undeva printr-un pod, aflu azi de la Talpes...ca acolo sunt adevaratele dosare, suntem in plina diversiune..”, a declarat Dinescu.

Initial, in presa s-a vorbit de o lista cu 29 de parlamentari ale caror dosare au fost desecretizate. Ulterior unii membri CNSAS au dat de inteles ca lista parlamentarilor care se afla in atentie cuprinde 71 de nume.