Biserica ortodoxa si cea catolica sustin desecretizarea dosarelor clericilor. Reprezentantii BOR spun ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si-a dat acordul inca din 1997 pentru deschiderea dosarelor slujitorilor bisericii.

Intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti se arata ca descretizarea va aduce la lumina persecutiile la care a fost supusa Biserica Catolica in timpul comunismului.

Presedintele Traian Basescu a propus luni, in sedinta CSAT, desecretizarea dosarelor inaltilor ierarhi. Aceste dosare erau incluse pana acum in categoria dosarelor de siguranta nationala. Seful statului a tinut sa precizeze ca cea mai mare parte a dosarelor inaltilor ierarhi sunt de urmarire.

Seful statului a declarat ca respectarea legii Ticu “ne pune in situatia de a putea duce pana la capat procesul de deconspirare".

Saptamana trecuta, si ministrul Culturii a cerut deconspirarea preotilor care au colaborat cu Securitatea. Adrian Iorgulescu a dat de inteles ca exista preoti care transmiteau Securitatii informatii pe care le aflau in timpul spovedaniilor.

Propunerea ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, privind studierea de catre CNSAS a dosarelor preotilor a starnit reactii din partea Bisericii Ortodoxe. Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, Costel Stoica, Preafericitul Parinte Teoctist s-a aratat surprins de aceasta propunere si a adaugat ca niciodata preotii nu au turnat la Securitate lucruri aflate in timpul spovedaniei.