Sefului Statului Major General, Eugen Badalan a dat unele explicatii la o conferinta de presa, in legatura cu contractul incheiat, in anul 2000, intre Ministerul Apararii si Grupul Tofan. El sustine ca acesta a fost incheiat in deplina legalitate.

"Nu stiu cine si cand a sesizat DNA referitor la acest contract" - a precizat Badalan, mentionand ca citatia pentru prezentarea la DNA i-a fost inmanata de un vecin. "Deocamdata, nu stiu de ce sunt invinuit si care sunt probele. S-a dispus inceperea urmaririi penale, fara ca eu sa am cunostinta de acest lucru.

Ma voi intalni maine cu presedintele Traian Basescu pentru a-i comunica ca nu accept punerea la dispozitiein cazul in care voi fi suspendat, ci trecerea in rezerva. Solicit respectarea legii, in cazul meu. Voi cere verificarea legalitatii actelor prin care s-a inceput urmarirea mea penala" - a mai spus Badalan.

"Desfid pe toti aceia care au lansat acuzatii la adresa mea: am muncit pentru ca Armata sa contribuie la binele natiunii. Asistam la o denigrare a Bisericii si Armatei" a atras atentia Badalan, subliniind ca trebuie pusa in aplicare strategia de reformare a Armatei Romane.

Conform legii de organizare si functionare a MApN, presedintele Traian Basescu ar trebui sa numeasca in locul generalului Eugen Badalan, o persoana pe care o propune ministrul Apararii, Teodor Atanasiu si pentru care urmeaza sa-si dea avizul premierul Tariceanu.

Conform Legii nr. 346 din iulie 2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii in locul lui Eugen Badalan la conducerea Statului Major General ar putea fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu a anuntat ca il va schimba din functie pe seful Marelui Stat Major General, Eugen Badalan, dupa ce acesta a fost pus sub urmarire penala.

Potrivit unor surse militare, citate de Newsin cele mai multe sanse pentru a prelua functia detinuta de Badalan le-ar avea viceamiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale.

Si senatorul PSD Mihail Popescu s-a prezentat luni la DNA, pentru a i se aduce la cunostinta invinuirile din dosarul privind contractul incheiat intre armata si grupul Tofan.

Senatorul PSD de Valcea, Mihail Popescu, este urmarit penal in dosarul anvelopelor, in calitatea sa de fost sef al Statului Major al Trupelor de Uscat, cand a fost semnat contractul cu grupul Tofan.

Alaturi de acesta, in dosarul anvelopelor Tofan mai sunt urmariti penal Eugen Badalan, actual sef al Statului Major General al Armatei, si alti 11 ofiteri activi sau in rezerva din MApN.

Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup au semnat, in iunie 2000, un contract prin care Tofan si armata au schimbat tehnica scoasa din uz a fortelor armate, pe anvelopele de la societatea lui Gelu Tofan. Potrivit contractului firmaTofan ar fi primit 4.000 de autovehicule uzate, in schimbul a 6.000 de anvelope.