Numeroasele situatii din ultima vreme, legate de nerespectarea drepturilor omului in cazul suspectilor retinuti pentru implicarea in actiuni de terorism, au determinat Agentia Centrala de Informatii sa ia masuri suplimentare de precautie.

Astfel, multi dintre ofiterii CIA implicati in interogarea detinutilor au intrat intr-un plan guvernamental de asigurari care le va plati cheltuielile juridice daca acestia vor fi dati in judecata sau acuzati de vreo ilegalitate, potrivit editiei de luni a cotidianului The Washington Post.

Citand actuali si fosti demnitari din domeniul informatiilor care si-au pastrat anonimatul, publicatia americana mentioneaza ca aceasta tendinta reflecta starea ridicata de neliniste manifestata in cadrul Agentiei Centrale de Informatii cum ca ofiterii din cadrul acesteia ar fi vulnerabili la acuzatiile de abuz, tortura, violarea drepturilor omului sau alte delicte.

Potrivit relatarii, ofiterii CIA se tem ca in cazul unei eventuale acuzari nu vor fi reprezentati in fata instantei de oficiali ai Departamentului de Justitie sau nu va fi demarata o ancheta independenta a Congresului.

The Washington Post scrie ca nelinistea este provocat in parte de controversa publica privitoare la inchisorile secrete ale CIA in care prizonierii au fost supusi unor interogatorii dure, folosind adesea metode neortodoxe, incluzand supunerea acestora la temperaturi extreme.

Casa Alba considera metodele folosite drept legale, dar cativa ofiteri CIA sunt banuiti ca au violat legile internationale in domeniul respectarii drepturilo omului sau alte prevederi privind detinutii.

Presedintele George W. Bush a anuntat saptamana trecuta ca ultimii 14 detinuti din inchisorile secrete ale CIA din strainatate au fost transferati la penitenciarul militar de la Guantanamo Bay din Cuba.

Potrivit cotidianului Washington Post, este de asteaptat ca, in cazurile aflate deja in derulare privind incalcarea drepturilor prizonierilor, avocatii apararii sa conteste declaratiile luate clientilor lor, ca fiind obtinute ilegal in urma unor metode impuse de catre SUA.