Federatia Educatiei Nationale (FEN) il acuza pe premierul Calin Popescu Tariceanu de aroganta deoarece refuza negocierea cu reprezentantii profesorilor pentru a le rezolva revendicarile. Intr-un comunicat transmis presei, FEN prezinta cresterile salariale reale ale cadrelor didactice si cere reluarea de urgenta a negocierilor.

FEN considera ca in Educatie criza se acutizeaza de la o zi la altadin cauza Guvernului care refuza negocierea:

„Observam cu stupoare ca premierul Calin Popescu Tariceanu prefera sa discute cu organizatiile sindicale prin intermediul mass-media in loc sa se aseze la masa negocierilor. Acest lucru ne face sa ne gandim ca primului-ministru ii convine aceasta stare de tensiune.

Tinem sa-i amintim domnului Tariceanu ca in joc sunt interesele a peste 5 milioane de oameni fie ei profesori, parinti sau elevi”, spune Catalin Croitoru, presedintele FEN.

FEN prezinta cresterile salariale oferite si propuse in perioada 2005 - 2007 de catre actuala guvernare.

Reprezentantii profesorilor spun ca oferta Executivului este de doar 21,53% (crestere medie anuala), in conditiile in care Alianta a promis o majorare de 60% pe timpul mandatului.

Astfel, pentru a-si respecta angajamentul, "Guvernul trebuie sa acorde, pentru 2008, o crestere salariala medie de 38,47%, lucru putin probabil. Daca mai scadem si inflatia observam ca in perioada decembrie 2005 - decembrie 2007 salariul din invatamant va creste in mod real cu doar 2,23%", precizeaza comunicatul FEN.

FEN astepta in continuare un semn atat de la Executiv cat si de la presedintele Traian Basescu pentru reluarea de urgenta negocierilor.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus, miercuri, ca cererile cadrelor didactice sunt nerealiste. Tariceanu a precizat ca, atunci cand solicita cresteri salariale, dascalii ar trebui sa ia in calcul si sporurile de care beneficiaza.

Premierul a declarat ca Executivul nu le poate oferi cadrelor didactice o marire salariala mai mare de 14 procente.

Sindicatele din invatamant au decis, marti, boicotarea festivitatilor de incepere a anului scolar, dupa ce Guvernul le-a oferit, la negocieri, o majorare a salariilor cu aproximativ 14% pe anul viitor, cifra considerata "inacceptabila" de catre reprezentantii profesorilor.