Sindicatele din justitie au anuntat ca pe data de 25 septembrie vor intra in greva generala. Dupa negocierile cu ministrul justitie Monica Macovei, sindicalistii au ramas in continuare nemultumiti. Acestia solicita o crestere salriala de 50%, procent care a fost respins de minister la negocieri.

In ciuda propunerilor facute de Ministerul Justitiei, personalul auxiliar din justitie sustinut de judecatori si procurori este nemultumit si avertizeaza cu greva. Liderul initiatorilor protestului de la Curtea de Apel Bucuresti. Stefania Teleman a anuntat ca pe data de 25 septembrie ar putea avea loc prima greva generala din istoria justitiei.

La negocieri ministerul Finantelor si cel al Muncii au atras atentia Monicai Macovei ca nu pot aviza un leu in plus fata de ceea ce prevede politica bugetara. Macovei a incercat sa le explice sindicalistilor situatia.

"Aveti doua solutii: insistati pe acele cereri si nu le veti obtine, sau inaintati o crestere de salariu mai mica si mai plauzibila. Nu e vorba de bani, e vorba de respectarea politicii bugetare pentru intreaga tara. Chiar daca ma convingeti ca meritati 100.000.000 lei pe luna, nu le pot obtine ", a argumentat Macovei.

Pana atunci grevistii vor protesta prin inchiderea arhivelor timp de doua ore, intre 9.00 si 11.00 si neparticiparea grefierilor la sedintele de judecata ce au loc in acest interval orar. Protestul a inceput in urma cu 12 zile si a fost sustinut si de catre judecatori si magistrati.

Personalul auxiliare este nemultumiti de veniturile salariale comparativ cu cele ale judecatorilor si procurorilor. Astfel, sustin ei, daca volumul de munca reprezinta 75 la suta din cel depus de judecatori, salariile sunt echivalente cu numai 28 la suta din cele primite de catre colegii lor judecatori.

Totodata acestia cer si imbunatatirea conditiilor de munca din arhive si registraturi, unde aerisirea este precara, volumul de lucrur este foarte mare, iar personalul este redus. Ei se mai plang fiindca in multe instante se lucreaza inca in stil clasic, respectiv cu registre.