Petrom a achizitionat luni un pachet de 74,9% din compania cipriota Ring Oil Holding & Trading Ltd., care deruleaza activitati in domeniul productiei, comercializarii de titei si produse petroliere precum si in domeniul forajului de sonde in Rusia si in Comunitatea Statelor Independente. Compania detine rezerve de petrol care se ridica la 13 milioane de barili.

„Achizitia a opt licente de explorare si a uneia de explorare si productie, in aceasta regiune bogata in petrol, este in conformitate cu strategia noastra de a transforma Rusia si Regiunea Caspica intr-o regiune de maxima importanta pentru explorare si productie”, a declarat Werner Ladwein, membru al Comitetului executiv al Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie.

Portofoliul achizitionat consta in opt licente de explorare in zona Saratov, situata la sud est de Moscova, la aproximativ 1.000 km, si intr-o licenta de explorare si productie in zona Komi, la 1.200 km nord vest de Moscova. Conform standardelor rusesti rezervele se ridica la 13 milioane de barili.

In plus, expertii Petrom si OMV estimeaza un potential semnificativ de descoperiri de zacaminte de petrol in blocurile de explorare.

Pana in 2011, Petrom intentioneaza sa exploreze aproximativ 20.000 kilometri prin intermediul tehnologie 2D si aproximativ 3.000 kilometri patrati prin intermediul tehnologiei 3D seismic.

Noile proiecte beneficiaza de pozitii geografice favorabile, care permit desfasurarea operatiunilor pe tot parcursul anului. Mai mult, proiectele se desfasoara in apropierea unei infrastructuri deja existente, cum ar fi conducte de titei cu capacitati disponibile si acces la rute de transport pentru activitatile de explorare.

Contractele corespunzatoare tranzactiei au fost semnate pe 25 septembrie 2006, pretul de cumparare ramanand confidential. Finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea autoritatilor de concurenta din Rusia. Se estimeaza ca aceasta aprobare va fi obtinuta in ultimul trimestru al anului 2006.

Pe data de 22 septembrie compania a anuntat ca a aprobat programul de dezvoltare a zacamantului Komsomolskoe din Kazahstan, proiect care se va finaliza in 2008 si care va necesita investitii de circa 190 de milioane de dolari.

In 2005, Petrom a castigat drepturile de exploatarea pentru trei noi blocuri din Romania, urmand ca pana in 2008 sa exploreze o suprafata de 15.000 de kilometric patrati in vederea descoperirii de noi zacaminte de titei si gaze.

Pentru anul 2005 nivelul productiei totale de titei si gaze a fost de 77,95 milioane barili sau 213.559 barili pe zi, respectiv s-au produs 5,21 milioane tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde metri cubi de gaze naturale. Productia de titei din Kazahstan a fost de 1,1 milioane barili sau 3.068 barili pe zi.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, precum si Comercializare. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006.

In anul 2005 cifra de afaceri a Petrom a fost de 2.970 milioane Euro, veniturile inainte de impozitare fiind de 766 milioane euro.

In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 18 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente.

Statul Roman detine 30,862% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.